Общинското ръководство настоя пред канадския посланик "Линамар" да спре обгазяването на Русе

1
Заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци, заяви заместник – кметът Златомира Стефанова
Заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци, заяви заместник – кметът Златомира Стефанова Снимка: Община Русе

Заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци, заяви заместник – кметът Златомира Стефанова

Най-голямата грешка, която правят частните чуждестранни компании, искащи да инвестират в Русе, е че поставят гражданите пред свършен факт. Хората тук не обичат да бъдат изненадвани по въпросите, свързани с екология“, това заяви заместник – кметът Златомира Стефанова пред посланика на Канада за Румъния, България и Монголия Н. Пр. Аник Гуле, която бе на работна среща в Община Русе. На нея присъства и директорът дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев.

Според Стефанова русенци са чувствителни на тема „въздух“ и  по тази причина инвестиционните намерения на нови или компании с вече установено промишлено производство в града трябва да преминат през широко обществено обсъждане. За пример тя даде канадската компания „Линамар лайт металс Русе“, която въпреки представянето си пред русенската общност още с придобиването на „Монтюпе“, не е успяла да покаже достатъчно прозрачност на своето производство. Дори и след инсталираните биофилтри за пречистване на отпадъчни газове и поставените от Община Русе камери за видеонаблюдение, заводът за автомобилни части продължава да отделя задушливи миризми, които тровят всички русенци.

Н. Пр. Гуле сподели, че компаниите от Канада, които искат да инвестират в България, имат резерви, тъй като страната ни все още не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. През януари тази година бе прието решение страната ни да започне преговори за присъединяване към организацията, която ще даде допълнителна сигурност и привлекателност на икономиката ни за чуждестранни инвеститори. Посланикът на Канада изложи своята подкрепа това да се случи в най-кратки срокове.

Заместник – кметът разказа на Н. Пр. Гуле за Русе, като град на първите неща и сподели, че жителите на  северната столица на България биха се радвали да бъдат посетени от повече туристи от северноамериканската държава. Тя също така изтъкна, че Доходното здание е чудесно място за изложба, запознаваща русенци с културата на Канада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Гост
    На следващите избори ще знам, да не гласувам за някой, който ме омайва с приказки за екология.
  • 1
    5
    Е и
    Много приказки за нищо
  • 7
    4
    Михаил
    Солени глоби за нарушители без много обяснения
  • 9
    3
    до 2
    Това , че ти не работиш защото са намалели поръчките не значи, че Монтюпе не работи и не обгазява. Ако мислиш, че не мога да различа смрадта на бакелит от тази на Лубрика или на ТЕЦ-а - грешиш! Иначе да решим проблема с Монтюпе, най-добре да го закрием, пък тогава ще търсим и следващите.
  • -11
    2
    Някой си
    Задушава ти се главата гумена, наясно ли си ,че завод Линамар не работи от 15.07.2022г. Търсете в други предприятия не само при тях.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари