Общинските съветници в Русе ще приемат декларация за построяване на нов мост над река Дунав

1
Това ще стане на сесията на 13 септември по предложение на съветника от МК „БСП за България“ Валери Иванов
Това ще стане на сесията на 13 септември по предложение на съветника от МК „БСП за България“ Валери Иванов Снимка: БГНЕС

Общинският съвет ще приеме Декларация за пълна подкрепа на идейния проект за построяване на нов мост над река Дунав между Русе и Гюргево и съответната му реализация.

Това ще стане на сесията на 13 септември по предложение на съветника от МК „БСП за България“ Валери Иванов.

Обединени от идеята речната столица на България да заема достойно мястото на геополитическата карта, се ражда и идейният проект в настоящия му вид. Дунав мост Русе – Гюргево е обект с изключително стратегическо значение както за България, така и за Европа. От години акцент се поставя върху необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при гр. Русе.

Настоящият идеен проект за построяване на нов мост над река Дунав между град Русе, България и град Гюргево, Румъния и съответната му реализация има за цел да бъде изграден комбиниран железопътен и пътен мост на река Дунав. Този комбиниран железопътен и пътен мост на река Дунав ще бъде неразделна част от Аавтомагистрала „Дунав – Егея“. Чрез реализирането на проекта се цели създаване на нова, липсваща до момента съвременна транспортна връзка в източната част на Европейския съюз, обхващаща 7 държави-членки – Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Швеция. Това ще доведе до цялостно интегриране на България и Румъния в международното транспортно и търговско партньорство.

АМ „Дунав – Егея“ е в съответствие с политиките на Европейския Съюз. Проектът е от взаимен интерес за Румъния, България и Гърция, както и за останалите страни от Източната част на ЕС и е част от основната TEN-T мрежа. Магистралата ще доведе до намаляване със 100000 т./г. генерирането на парникови газове. Благодарение на магистралата ще се развият мощни логистични и производствени центрове в Букурещ, Гюргево, Русе, Г. Оряховица, Ст. Загора, Хасково, Комотини. По отношение опазване на околната среда и биоразнообразието – само в участъка Русе – В. Търново са предвидени 17 екодукта за преминаване на диви животни.

Наред с традиционните горива по трасето са предвидени станции за зареждане с електроенергия, втечнен природен газ и водород.

Автомагистрала „Дунав – Егея“ се явява структуроопределящият фактор за социално-икономическо развитие, както на Северна така и на Южна България.

Общинският съвет се обединява около идеята с построяването на втори мост да се постигне цялостно интегриране на двете държави – България и Румъния, в международното транспортно и търговско партньорство и по този начин да се намали изолацията на периферните райони. Без нов мост в трансграничния регион ще бъдат възпрепятствани туризмът, търговията и свободното пътуване на гражданите.

Това решение открива пред публиката, че местното самоуправление на Община Русе не е безразлично към това, което трябва да се случи“, са мотивите към декларацията на Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари