„Общински транспорт Русе“ ще поеме всички линии от градския транспорт

7
Общинското дружество ще стане единствен превозвач на територията на града от 1 юли тази година
Общинското дружество ще стане единствен превозвач на територията на града от 1 юли тази година Снимка: Община Русе / архив

Общинското дружество ще стане единствен превозвач на територията на града от 1 юли тази година

Oт 1 юли „Общински транспорт Русе“ ще поеме всички линии от градския транспорт и ще стане единствен превозвач на територията на града, стана ясно по време на обсъжданията в общинските комисии. Новината бе потвърдена от зам.-кмета Димитър Недев, който съобщи, че предстои и тотална промяна на Наредба 14 за реда и условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт, пише вестник „Утро“.

Една от промените ще касае картите за градския транспорт. Техните цени са доста по-високи, отколкото в някои други големи градове като София и Варна, така че логичната стъпка е да бъдат намалени. Според Димитър Недев се обмисля и въвеждането на нови видове карти - семейни, еднодневни и др.

В момента учениците до 14 г. ползват градския транспорт безплатно, а пенсионерите могат да си купят за 10 лева карта за 30 пътувания, които да осъществят в рамките на 3 месеца. През месец април са издадени 1883 карти, а през март - 1572, показва справката на Общината. Стандартните карти са с цени от 66 до 295 лева.

С поемането на все повече линии „Общински транспорт Русе“ увеличава приходите си, които през миналата година нарастват от 6,9 млн. лева през 2022 г. до 8,3 млн. лева. Възложените превози по 9 автобусни линии са довели до увеличение на договорирания пробег с около 600 хил. км или с 50%. Заради социалните функции, които дружеството изпълнява, то продължава да работи на загуба. Финансовият резултат от основната дейност за 2023 г. е загуба в размер на 450 хил. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    чакащ пътник с часове
    Общински транспорт Русе да поеме линиите и на цяла България все тая. Хората чакат с часове автобусите, а после всички се изтърсват на куп, защото няма контрол.
  • 7
    5
    До КМЕТА
    ВиК общински дял да си остане на община Русе
  • 11
    4
    Ззззз
    Най после.Свърши ерата на Илиева.Сега да ходят да работят за минимална заплата.Защито все недоволни бяха.
  • 14
    3
    ВРЕМЕ БЕШЕ
    ИДЕ РЕД НА ЧИСТОТА...
  • -8
    2
    Никито Братованов
    Копелдаците затлъстели като прасета и вместо да бъдат стимулирани да вървят пеш им дават да ползват автобусите безплатно.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари