Общината ще строи детска градина в центъра на Русе

2
От общинска администрация бият тревога, че децата в Русе намаляват
От общинска администрация бият тревога, че децата в Русе намаляват Видео: Русе Медиа

Четири проекта, свързани с изграждане на нови учебни заведения в Русе, е депозирала общината в Министерството на образованието и науката, съобщи зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Той коментира и тревожното намаляване на броя на децата в детските градини

Тази година в русенските градини са записани 4286 деца, което е по-малко в сравнение с 2019 г., когато са били 4365. В първа група броят им е под хиляда – 949, във втора – 1046, в трета – 1074, а в четвърта – 1082. В дневна форма на обучение учениците от 1 до 12 клас са 11 729, а общият брой в община Русе – 15 726, съобщава Русе Медиа

Въпреки притеснителните тенденции, местната администрация работи за подобряване на условията, които се предлагат на децата. Четирите проекта, с които се кандидатства за финансиране пред МОН за периода 2020-2022 г, са свързани именно със сградния фонд. Единият от тях е за изграждане на нова детска градина с пет групи зад библиотека „Любен Каравелов“.

Другият предвижда укрепване на физкултурния салон и надстрояване с два етажа с по две класни стаи на ОУ „Иван Вазов“, заедно с реновиране на цялото дворно пространство. Третият е за реконструкция, ремонт и преустройство на част от старата сграда на ОУ „Братя Миладинови“, за да може там да се оформи корпус, в който да влязат ученици от 11 и 12 клас на Европейското училище. И четвъртият е за изграждане на нов учебен корпус за СУ „Васил Левски“, за да може след три години всички училища да преминат на една смяна и целодневно обучение. Отделно, извън тези проекти, общината има резерв за сграден фонд, с който да подпомогне и Дойче шуле.

"През месец октомври се планира и първата копка на дългоочакваното изграждане на новата спортна зала с басейн в СУ „Васил Левски“, каза още Енчо Енчев.

Отделно от тези проекти в момента общината извършва ремонт на физкултурния салон в училището в Мартен, а в детската градина там ще бъде подменена дограмата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари