Общината налива 1,5 млн. евро в два музея и Пантеона на Възрожденците

0
Общината налива 1,5 млн. евро в два музея и Пантеона на Възрожденците
Снимка: Вячеслав Попов

Кметът Пламен Стоилов е създал проект, с който Общината ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за съживяване на музеите „Баба Тонка“, „Захари Стоянов“ и Пантеона на Възрожденците. Предложението ще бъде внесено през този месец в местния парламент за обсъждане.

Ако парите бъдат отпуснати, ще се работи за възобновяване на изложбените пространства и предпазване на териториите около трите музея. Ще се създаде и светлинно и звуково шоу в сградите.

Предвиждат се строително-монтажни дейности само в две от сградите – Пантеона и къщата-музей „Захари Стоянов“. Там ще се създаде ефектно външно осветление, ще се обособят нови изложбени пространства и ще се реши проблемът с отвеждането на дъждовните води извън сградата на Пантеона.

Размерът на финансирането, което може да се получи, е до 1 500 000 евро, а безвъзмездната помощ за проектите може да достигне 100%. Задължително условие е обаче 10% от парите да бъдат използвани за включването на представители на ромското население.

Относно къщата-музей „Баба Тонка“, тя е затворена през 1992 г., когато се установява, че има конструктивни изменения по сградата заради льосовата почва в района, а сбирките са преместени в къщата-музей „Захари Стоянов”. На 24 октомври 2012 г. започна изпълнението на проект „Ремонт и реконструкция на къща-музей „Баба Тонка“. Той се изпълнява със средства от бюджета на Община Русе – 259 890,89 лева.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари