Община Ветово без социален патронаж

0
Община Ветово без социален патронаж
Видео: БНТ

Заради спорове между кмета и общинския съвет във Ветово, трета година липсва социален патронаж в две села, а читалищата са на ръба на оцеляването.

Самодейните формации отказват участие във фестивали, а за средства за текущата си дейност разчитат на дарители. Повече от 3 години продължават споровете между кмета и общинския съвет, които са причина местния бюджет да не се приема, предаде БНТ.

В Община Ветово проблеми с финансирането имат освен културните институции и възрастни хора в две от селата, в които липсва домашен социален патронаж. Законът за публичните финанси дава право на кмета при неприет бюджет да изразходва средства само за текущи ремонти. Така в тези две села не могат да се построят помещения за социалната кухня, казва кметът на Ветово Георги Георгиев.

„Ние имаме големи проблеми с това, че не гласуват бюджета по няколко направления, например, нямаме социален патронаж за населените места Писанец и Глоджево. От 2 години предлагаме да построим такива звена -имаме такава финансова възможност, но не можем да го направим, тъй като е необходимо решение на общинския съвет“, каза Георги Георгиев – кмет на Община Ветово.

Самодейните формации в читалището също са потърпевши от липсата на достатъчно средства.

„Към читалището функционират много колективи, които трябва по някакъв начин да се издържат и досега субсидията, която ни отпускат, е много малка и ние винаги сме разчитали на помощ от общината. След като няма приет бюджет, това става много трудно”, каза Янка Колева – секретар на читалището във Ветово.

В същото време след местните избори миналата година Административният съд в Русе разглежда казуса с избора на кмет на Ветово, заради оспорване на резултата от загубилия кандидат д-р Мехмед Мехмед. Делото вече е на по-висша инстанция, но финасовата ситуация няма изгледи да се реши в близките месеци, коментираха хората.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари