Община Русе закрива дома за деца "Св. Димитър Басарбовски"

1
Това гласи предложение на кмета Пламен Стоилов, което предстои да се разгледа на заседанието на местния парламент в края на февруари
Това гласи предложение на кмета Пламен Стоилов, което предстои да се разгледа на заседанието на местния парламент в края на февруари

Община Русе планира закриване на Дома за деца, лишени от родителска грижа (ДДЛРГ) „Св. Димитър Басарбовски“ през юни 2015 г. Това гласи предложение на кмета Пламен Стоилов, което предстои да се разгледа на заседанието на местния парламент в края на февруари.

Посочено е, че тези действия са в изпълнение на Политическия документ Национална стратегия “Визия за деинституционализация на децата в Р България“ приет от Правителството през декември 2009 г. и Плана за действие за неговото изпълнение, приет през февруари 2010 г. както и заложените мерки в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги на Община Русе 2010-2015 г. за намаляване на децата, отглеждани в специализирани институции.

В резултат на добрата координация и работа на институциите, имащи отношение към превенцията на изоставянето на децата и тяхната реинтеграция в биологичното семейство, броят на децата настанени в дома непрекъснато намалява. За периода от 01.01.2011 г. до 01.01.2015 г. капацитетът му е свит от 70 до 34 места.

Анализът на заетостта на социалната услуга през 2014 г. показва продължаване на тенденцията по незапълване на определения капацитет от 34 места. Това е следствие от работата на служителите в отговорните институции – Дирекция “Социално подпомагане“, Регионална дирекция за социално подпомагане и екипа по приемна грижа на Община Русе за отглеждане на децата в биологичните им семейства, на роднини и близки, на осиновители и в приемни семейства, категорични са от местната администрация.

С писмо от 09.01.2015 г. директорът на дирекция „Социално подпомагане“ – Русе изразява становище за необходимостта от закриване на специализираната институция, като информира за възможностите на децата да бъдат осигурени грижи в семейна и близка до семейната среда.

По данни на Дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) – Русе, към 01.02.2015 г. общият брой на децата в ДДЛРГ "Св. Димитър Басарбовски" е 15. 10 от тях ще отидат в центрове за настанявана от семеен тип, 3 - в резидентна услуга в Русе до навършване на пълнолетие, 2 пълнолетни младежи ще продължат обучението си в училища в града.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари