Община Русе трябва незабавно да вземе мерки срещу комарите

0
Ако сега се вземат мерки, няма да имаме проблеми през май-юни
Ако сега се вземат мерки, няма да имаме проблеми през май-юни

Всички общини трябва незабавно да вземат мерки срещу комарите.

Това посъветва в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той предупреди, че има опасност от насекоми, които пренасят вируси и бактерии.

Кантарджиев подчерта, че ако сега се вземат мерки и се избият ларвите на комарите във водоемите, няма да имаме проблеми май-юни, когато ятата от комари тръгват. Пчеларите също трябвало да настояват сега да се вземат мерки срещу комарите, когато ларвите им още са във водоемите. Мерките сега ще са безопасни за пчелите.

Комарите пренасят вирусни заболявания, които са опасни, предупреди още специалистът.

Той коментира, че грипът е свършил. С това са приключили и усложненията, които той дава. Има обаче опасност от други вируси, които причиняват ангина, бронхит, хрема. Те преобладават в края на зимата, когато имунитетът на хората масово е намален заради липсата на слънцегреене.

Проф. Тодор Кантарджиев успокои, че тези вируси минават по-лесно и не дават усложнения - не водят до пневмонии и смъртни случаи. Той посъветва да се спазва добра хигиена на ръцете, а болните да си останат вкъщи.

Ако вирусът протича с кашлица, но без много висока температура и болки в тялото - да се взимат откашлящи лекарства. Ако обаче температурата се вдигне рязко и кашлицата се задълбочи, трябва да се потърси консултация с лекар.

Кантарджиев коментира, че у нас имаме много по-ниска резистентност към антибиотиците от съседните нам държави на ЕС. Причината е, че джипитата са се научили много по-правилно да изписват антибиотици.

Където въздухът е по-мръсен хората страдат повече от дихателни проблеми и те продължават по-дълго, обясни в заключение специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари