Община Русе посети три детски градини в Норвегия

1

Три детски градини и университетски център за начално образование в Кралство Норвегия посети екипът на проект BG06-243Равен достъп на деца в риск до предучилищна подготовка и интеркултурно образование чрез иновативно обучение, интегриран подход и привлекателни условия в детските градини в община Русе". В продължение на три дни екипът на проекта се запозна с новаторски учебни практики, иновативни методи за предучилищна подготовка и начално образование. Децата до 6-годишна възраст в Норвегия се отглеждат в природна среда, имат образователна подготовка с приоритет ценностна система и креативност. Личностното развитие на децата е елемент от Закона за образованието в Кралство Норвегия и предвижда в ранна възраст децата да получават възможност да вземат решения и да носят отговорност за това.

Програмата на образователния обмен бе организирана от норвежките партньори по проекта - неправителствените организации Конгсберг Сороптимист Интернешънъл Клуб (http://kongsberg.soroptimistnorway.no) и B.A.R.N. (http://www.peacepainting.org), чиито представители имаха работно посещение в Русе през декември миналата година. Проектът се изпълнява по програма „Деца и младежи в риск“ чрез Финансовия Механизъм на ЕИП, в който участват деца от предучилищните групи на ЦДГ „Звездица", ЦДГ „Детелина", ЦДГ „Ралица", ЦДГ „Червената шапчица" и ОДЗ  „Снежанка", техните родители и учители.

По-високи нива на педагогически компетентности за работа в мултикултурна среда чрез образователния обмен между експерти и общински структури в България и Кралство Норвегия е част от дейностите по проект BG06-243, финансиран  чрез ФМ на ЕИП. Община Русе е бенефициент на 224 780 Евро безвъзмездни средства, с 60 на сто от които се финансират дейности в сферата на образованието, здравословния начин на живот, физическата активност и социалното включване.

Образователните дейности включват нов подход за предучилищна подготовка и елементи на неформално образование, които имат специален фокус към деца и родители в неравностойно положение, в т.ч. от ромски произход. Проектът обучи в специални умения педагози и директори на детски градини, в резултат на което се създават активни взаимоотношения с родителите чрез разнообразни форми на интеркултурно образование, сближаване между семейството и образователната система, формираха се клубове на родителите, за да се постигнат безрезервни отношения и доверие между деца и родители от различни социални групи в мултикултурната среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари