Община Русе: Не изхвърляйте едрогабаритни отпадъци около контейнерите

3
Наблюдава се и наличието на струпани строителни, едрогабаритни отпадъци – матраци, столове и шкафове в пространството около контейнерите
Наблюдава се и наличието на струпани строителни, едрогабаритни отпадъци – матраци, столове и шкафове в пространството около контейнерите Снимка: Община Русе

Изхвърлянето на отпадъци около контейнерите забавя цялостния график на сметосъбиране и извозване

Зачестяват случаите на изхвърляне на битови отпадъци извън поставените за целта контейнери, констатират проверките на екоинспекторите от Община Русе. Това затруднява събирането им от служителите на фирмата-изпълнител и забавя цялостния график за сметоизвозването в града, предупреждават от там.

През миналата година Община Русе започна подмяна на старите сиви контейнери за смесени битови отпадъци. Новите са с по-голяма вместимост от 2,5 м3 и се отварят с педален механизъм. В някои райони в града съдовете са и с ново местоположение, което е в непосредствена близост до предишното и цели лесно и безпроблемно обслужване от сметосъбиращата техника. До момента е извършена подмяна в кварталите „Чародейка“, „Дружба 1“, „Дружба 3“, „Възраждане“, „Цветница“, „Здравец Изток“, „Здравец – Север 1 и 2“, частично в „Здравец“ и „Родина“.

Проверките показват, че русенци често изхвърлят отпадъците си в пространството около тях или на мястото, където са били разположени старите съдове. Наблюдава се и наличието на струпани строителни, едрогабаритни отпадъци – матраци, столове, шкафове и др. в пространството около контейнерите.

Общината апелира гражданите да проявят отговорност и да използват съдовете, като изхвърлят в тях единствено битови отпадъци от домакинствата. Едрогабаритните отпадъци трябва да бъдат събрани и транспортирани до площадката на Регионално депо – Русе, като предаването им е напълно безплатно за гражданите. Отпадъците от ремонтни дейности също могат да бъдат извозени до Регионалното депо или до Инсталацията за оползотворяване на строителни отпадъци в местността „Под Ормана“ (разположена в непосредствена близост до депото).

Община Русе продължава да следи за нерегламентираното замърсяване около контейнерите, като се налагат наказания при установяване на самоличността на нарушителите, предупредиха от администрацията.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари