Обсъждат въвеждането на допълнителни здравни застраховки

0
Всеки човек ще избира за какъв пакет допълнителни дейности да плаща
Всеки човек ще избира за какъв пакет допълнителни дейности да плаща

Допълнителна застраховка, която да покрива всички или част от дейностите извън основния пакет, или създаване на конкурентни на НЗОК здравни каси - това са двата възможни варианта, коментира председателят на ресорната парламентарна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От здравното министерство засега се въздържат от коментар.

Очаква се финалните варианти да бъдат представени от министър Кирил Ананиев в края на юли. Те ще минат широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. До 30 септември трябва да се внесе проект в Народното събрание.

Очакванията са новият модел да заработи още от началото на 2019 г. или най-късно от 1 април с новия рамков договор.

Допълнителната здравна застраховка ще бъде надграждане на сегашния модел Всеки човек ще може сам да избере за какъв пакет допълнителни дейности да плаща. Засега застраховката ще е доброволна.

Допълнително здравно осигуряване има и в момента, но пакетите, които застрахователните дружества разработват, не покриват необходимите кешови плащания, обясни Дариткова, цитирана от “24 часа”.

В тях не се предлагат услуги за поемане на медицински изделия например. При спешна интервенция е по-голям проблем за хората да доплатят 1000 лева за изделия, отколкото, ако се застраховат с по-малки суми”, посочи тя.

Според Дариткова по-приемливо към този момент е да се търси надграждащ модел, какъвто е допълнителното застраховане. Ако той успешно се реализира, тогава може да се мисли за друго развитие.

Ще е рисково, ако имаме конкурентни каси на Националната здравноосигурителна каса, които да се конкурират по отношение на основния пакет дейности”, обясни депутатката от ГЕРБ.

Плащането на здравни осигуровки е задължително и органите, които ги събират, трябва активно да търсят различни механизми за по-висока събираемост, отговори тя на въпрос дали новият модел би намалил процента на хората, които не внасят осигуровки.

И при двата варианта не се предвижда вдигане на здравната вноска, поне за 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари