Обсъждат проекта за градска железница в Русе

1
Идеята е да се осигури бърза връзка между центъра на града и КТМ, както и връзка с град Мартен
Идеята е да се осигури бърза връзка между центъра на града и КТМ, както и връзка с град Мартен Снимка: Dunavmost

Идеята е да се осигури бърза връзка между центъра на града и КТМ, както и връзка с град Мартен

Работна среща относно възобновяването на проекта за градска железница в Русе ще се проведе днес от 10:00 часа в Зала 1 на Областната управа.

Инициативата е на Сдружението на бившите областни управители, като преди месец тя получи подкрепата и на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев.

В рамките на дискусиите заместник областният управител Людмил Христов ще представи кратка презентация относно възможностите за реализиране на проекта. Идеята е да се осигури бърза връзка в рамките на около половин час между централната градска част и района на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ), Източна и Западна промишлени зони, Безмитна зона и Индустриален парк в град Русе, както и връзка с град Мартен и други населени места. Това се очаква да облекчи значително трафика в града и да улесни работещите в този периметър. Сред основните плюсове на проекта е, че се предвижда използване до голяма степен на съществуващата инфраструктура, като е необходимо да се изгради само още около километър железопътна линия.

Припомняме, че подобряването на свързаността е приоритет на настоящото правителството, като целта е освен подобряване на свързаността в страната, така и на инфраструктурните връзки със съседните държави.

В разговорите утре ще участва лично министър Събев и генералният директор на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

Министър Събев ще посети и ГКПП „Дунав мост“ кум 14:00 часа, където ще разговаря с органите за граничен и митнически контрол по темата за намаляване на опашките от чакащи камиони в района и реализирането на механизма за ускорено преминаване на границата между България и Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    7
    до 6
    Е как ще е неизвестно, нали транспортните фирми са на "наши хора", които не искат конкуренция от държавен превозвач.
  • 8
    6
    Русе
    Няма лошо да се развива ЖП. По цял свят ЖП превозите са екологични, перспективни. В България неизвестно защо ЖП превозите не се развиват през последните 30-40 години. И товарните и пътническите. Може би населението не иска да пътува евтино, бързо, спокойно и безопасно ? А товарните превози по БДЖ ? Защо не се използват за контейнери ? Какво пречи търговските контейнери със стока да бъдат товарени и разтоварвани на вагони , няма да има тирове да разбиват пътищата. Явно някой има интерес от автомобилен транспорт вместо ЖП.
  • 8
    5
    скептичен
    Каква железница в 50 000 град като Русе може да прокопса? Гарата е битер музей празна, а няколкото останали влака БДЖ-то ги търкаля с по 1-2 вагона.
  • 11
    4
    Време е
    Време е Н.Събев да изкара задочно СПТУ по Ж.П.транспорт П.Стрелковски което е закрито.Не би му се отразило зле малко шлосер-монтьорска работа в изчезналото и унищожено вече бившо ЛВЗ"Васил Коларов".Работа във Вагонен цех,Дизелово хидравличен,Дизелово електричен,Тягови двигатели,Леяри Ковашки,ЦРЧ и Работническата столова изхранваща 4000 души работници всеки ден.После П.Ж.И ТОДОР КАБЛЕШКОВ като пом.машинист и главен машинист.После началник гара,стрелочник,началник движение,съобщителна техника и автоматизация. После.е.е.е.е..е..е......подръжка с един чук в участък между 10/15 км.ПЕША КАКТО Е РЕДНО......ПОСЛЕ.Е.Е.Е.........ПЕНСИЯ
  • 11
    3
    Продължаваме промяната
    С Гюргево и Букурещ ще е най-добре да ни свържат градската железница. Щом "Министър Събев" обещава ...!? Той, нали вече ни пусна и Летище Щръклево - едни аероплани летят ...?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари