Обсъждат изкуствения интелект в Русе

0
Нощта на учените в Русе започна от залите на Русенския университет, където преди обед доц. Десислава Атанасова изнесе лекция, посветена на изкуствения интелект
Нощта на учените в Русе започна от залите на Русенския университет, където преди обед доц. Десислава Атанасова изнесе лекция, посветена на изкуствения интелект Снимка: БГНЕС

Поредното издание на Нощта на учените в Русе започна от залите на Русенския университет, където преди обед доц. Десислава Атанасова изнесе лекция, посветена на изкуствения интелект, предаде БГНЕС.

„Маршът на машините – какво представлява изкуственият интелект? Може ли да предадем човешка интелигентност на един компютър? Наистина ли има опасност компютрите да изместят хората от работните им места?“, бяха темите и въпросите, които предизвикаха дискусия сред присъстващите.

Събитията от Нощта на учените в Русе ще продължат до късно вечерта на различни места в града. Освен лекции и дискусии в университета, желаещите можеха да посетят отворените врати в лаборатория CLAAS. Там бяха представени образователни филми за дейността на компанията, а посетителите се запознаха с профила на лабораторията.

След 16 ч в градинката на площад „Батенберг“ в т. нар. зона за „Научни чудеса по тъмно“ са предвидени много събития за деца. Сред тях е проектиране на град на бъдещето, опити и демонстрации на открито с химични вещества и 3D принтер.

Много активно участва и Историческият музей, който използва всички пространства. В Екомузея ще говорят за прилепите и змиите и защо не трябва да се страхуваме от тях, а в Лапидариума ще се проведе ателие-академия по предприемачество. С помощта на „Ecosystem Europe“ ще могат да се наблюдават природните процеси и отношението им към бизнеса, в опит за преминаване към зелена икономика. Идеята е да се развива предприемачество, което създава смислени работни места и възстановява природния капитал.

Предвидени са още срещи със специалисти, които да разкажат за накитите и облеклото, които постепенно изчезват в периода от VIII в. пр. Хр. до VI в. Ще бъде представен опитът на отдел „Етнография“ при РИМ - Русе в конструирането на изложби през последните десет години. Публиката ще научи виртуалната история на театъра в Русе, както и интересни факти за съкровището от Борово в тракийски и средиземноморски контекст. Историята ще бъде представена чрез тайните на некрополите през късната каменно-медна епоха и античното римско културно наследство в граничната зона на България и Румъния.

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ организират срещи с бъдещето в изложение, където клубове по роботика представят роботи, дифракция, соларни лампи за отглеждане на растения без слънчева светлина. Ще има и щанд, посветен на професиите на бъдещето, филми с жестомимичен превод за избор на професия и кариера, както и демонстрация с 3D очила. Библиотеката е подготвила весели експерименти, разискване на темите за здравословното хранене, както и демонстрация на месене на хляб от лимец.

Специалисти от Института по молекулярна биология към БАН ще споделят дали може да си направим ДНК по поръчка, за да унищожим смъртоносните болести и да станем безсмъртни, да получим дизайнерски бебета, да напълним света с нови растения и животни.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари