Обръщение на Общинския съвет към правителството за ремонта на пътя Русе – Кубрат

2
Повече от 5 години жителите на Община Русе очакват извършването на основния ремонт
Повече от 5 години жителите на Община Русе очакват извършването на основния ремонт Снимка: БГНЕС

Обръщение към правителството с настояване за ускоряване ремонта на пътя Русе – Кубрат ще гласуват на утрешната си сесия общинските съветници.

Повече от 5 години жителите на Община Русе очакват извършването на основен ремонт (рехабилитация) на пътя Русе-Кубрат. За извършване на посочения ремонт е поеман ангажимент от множество министри и директори на АПИ. От страна на жителите на населените места, които се обслужват от пътя са извършвани множество действия с настояване за извършване на по-горе цитирания ремонт – подписки, протести със затваряне на пътя, срещи с народни представители. За съжаление, обаче през годините има неуспешно проведена процедура за избор на изпълнител на ремонтните дейности, заради неизгодните стойности, които са били залагани от възложителя, съобщиха от Общината.

Ремонтът на пътя е включен в оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. През 2017 г. е извършена процедура по съгласуване с кметовете на Община Русе, Община Кубрат, кметство Червена вода, кметство Ново село, кметство Тетово и кметство Беловец. Русенските граждани бяха уверявани, че през месец януари 2020 г. ще бъде подписан договора с изпълнителите, след което ще започне извършване на ремонта.

В репортаж на ТВН беше оповестено, че към настоящия момент отново се извършва процедура по избор на изпълнител. От отговор на АПИ бяхме запознати, че прогнозният срок за сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ и стартиране на строителните дейности е през месец септември 2020 г. и съответно строителните дейности може да се забавят до 2021 г.

За русенските граждани е неприемливо за пореден път да бъде отлаган така наложителния ремонт на посочената пътна отсечка и то за период, в който е възможно метереологичните условия да не позволяват извършване на строително-ремонтни дейности. Считаме, че Министерският съвет следва да осигури необходимото съфинансиране.

Не на последно място следва да се отбележи, че въпросната пътна отсечка е била обект и на друго обръщение от страна на Общински съветРусе, адресирано до Министерство на регионалното развитие и Агенция пътна инфраструктура. Същото е било прието с решение №1151 от протокол №41/11.09.2014 г. като описаната в него необходимост от изграждане на обходен път на с.Червена вода е актуално и към днешна дата!

С оглед изложеното и на основание чл. 63, ал. 2, т.3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация се предлага на Общинския съвет - Русе да вземе следното решение:

На основание чл. 21, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет – Русе реши:

1. Приема обръщение до Министерския съвет на Република България, със следния текст:

Обръщение:

Общински съветРусе се обръща към Министерски съвет на Република България с категорично настояване за ускорено извършване на необходимите процедури и осигуряване на съфинансиране за ремонт на пътя Русе-Кубрат, който е включен в оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Отчаянието сред жителите, използващи посочената пътна отсечка е все по-голямо. Неизпълнените ангажименти от представители на политическите сили задълбочават недоверието към институциите и политическата класа. Жителите на най-засегнатите населени места са в готовност за протести и гражданско неподчинение. Неведнъж във времето пътят е бил затварян от тях по време на протести. Ремонтът на пътната отсечка е крайно необходим, тъй като към настоящия момент има места, които на практика са непроходими за по-ниски леки автомобили.

Припомняме, че с Решение №1151, прието с Протокол №41/11.09.2014 г. е прието обръщение от страна на Общински съветРусе, във връзка с посочената пътна отсечка, както и във връзка с изграждане на обходен път на село Червена вода.

Настояваме за поемане на ангажимент от страна на Министерски съвет, относно крайна дата на извършване на ремонта на пътя Русе-Кубрат, както и за проектиране и изграждане на обходен път на село Червена вода. Вярваме, че с помощта на Правителството е възможно ускоряване извършването на ремонта и същият да бъде реализиран още през лятото на 2020 г.

Второто предложение е от Наталия Кръстева - общински съветник, председател на временна комисия за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

С Решение №164, прието с протокол №9 на Общински съветРусе бе създадена временна комисия за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

За членове на комисията бяха избрани общинските съветници Бедрос Пехливанян, Биляна Кирова, Тодор Койнов, Иво Пазарджиев, Елеонора Николова, Митко Кунчев, Веселин Велчев, Дауд Ибрям. За председател на временната комисия беше избрана Наталия Кръстева.

След вземане на посоченото по- горе решение бяха проведени две заседания.

Поради факта, че комисията разглежда и коментира детайлно всяка норма от правилника, първоночално определения срок няма да е достатъчен, така че комисията да свърши своята работа обстойно. Съществен е и въпроса, че след изготвяне на промените, правилникът ще трябва да бъде оповестен на сайта на съвета, където да престои в рамките на един месец. Този период ще съвпадне с месец август, когато Общинския съвет не заседава. Това налага удължаване на срока на действие на временната комисия.

С оглед гореизложеното, на основание чл.63, ал.2, т.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагам на Общински съветРусе, да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е:

На основание чл.21, ал.1, т.1 от ЗМСМА, чл. 54, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на ОбС – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общински съвет - Русе реши:

1. Удължава срока на действие на временната комисия за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация до края на месец септември 2020г..

2. Задължава комисията на сесията, която ще бъде проведена през месец септември 2020г. да представи отчет пред Общински съветРусе, във връзка с резултатите от дейността си, както и проект за решение на общинския съвет за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съветРусе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари