Обмислят връщане на полигоните

2
Там младите шофьори да се обучават как да реагират при екстремни ситуации, предлагат от транспортното министерство
Там младите шофьори да се обучават как да реагират при екстремни ситуации, предлагат от транспортното министерство

Там младите шофьори да се обучават как да реагират при екстремни ситуации, предлагат от транспортното министерство

Нова идея за ограничаване войната по пътищата. Младите шофьори да се обучават на полигон как да реагират при екстремни ситуации, предлага транспортното министерство. На този етап не ясно дали подготовката ще бъде част от шофьорския курс или след това, съобщава БНТ.

Християн е на 17 години и скоро трябва да се яви на изпит по кормуване. Вече има натрупан опит зад волана, но признава, че има ситуации, които няма как да тества.

"Рязкото спиране бих пробвал. В града с колите няма как да спираш рязко. Може да стане някоя катастрофа", посочи Християн-курсист. Инструкторът на Християн казва, че движението в градска среда се променя, шофьорите не проявяват толерантност, а изненадите на пътя се увеличават.

"В този квартал правят ремонт и са сложили знаци 30 км. в час. Ако курсистът вдигне 50 км. в час той ще бъде скъсан. Те свирят, давай бе .., е не може. Трябва да спазваш правилника", уточни Димитър Мишев. "Агресията не мога да си обясня защо е толкова много."

"Първоначално ще карам с придружител. С баща ми, няма как", уверява Християн-курсист.

Рязък завой и преминаване през участък с лошо сцепление, покрит с лед и сняг. Според бившия състезател Румен Дунев именно подобни ситуации на полигон биха надградили познанията на курсистите. "Водачът трябва да овладее автомобила да не се завърти, да не се удари в бордюра, в останалите участници в движението."

"Те по никакъв начин не трябва да натоварват крайната цена на изпита, на шофьорския курс и няма да са определящи за изпита", каза Румен Дунев - автоексперт.

"През годините в България имаше полигони във всеки областен град. На тези места изникнаха жилищни кооперации, изникнаха магазини, изникнаха складове", каза Красимир Георгиев - председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

На новия тип полигони водачите трябва да се научат как да реагират при аквапланинг, занасяне, внезапна поява на пешеходец. "Идва зимата, качва се на автомобила, но не е подготвен за зимата. Може да му се появи лед, мъгла, аквапланинг", Димитър Мишев - инструктор. "Дори само един или два човешки живота да спестим за една година то си заслужава всички средства, които ще се вложат в такива полигони", Красимир Георгиев - председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

Къде и как ще работят полигоните все още е обект на обсъждане. За начало от транспортното министерство обмислят изгражданата на общо четири, които да покриват големите области в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    фена на Путин
    ВЪРНЕТЕ СОЦА !!! Тънкопишковци мекокиткови. Там всичко беше истинско, държавата беше истинска. Сега гледаш мъж, а то вечер събува гащите и става жена. Всичко е менте.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари