Обмислят нови туристически атракции в Русе

3

Предложение за развитие на римската крепост "Сексагинта Приста" в Русе, която е обект с национално значение, имат от Регионалния исторически музей в града.

На среща между директора на културния институт проф. Николай Ненов и зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев са обсъдени варианти за развитие на туристически атракции и съхраняването на културното наследство, които са важни елементи от съвременната визия на града.

"Музеят може да се разшири на открито и да се превърне в Музей на историята за Русе през ХХ век до съвременността, а пространството около Римската крепост да бъде Музей на археологията, разказващ за Античността. По този начин можем да представим две отделни забележителности - всяка със своята културна и национална стойност.

Разгръщането на идеята би позволило кандидатстването по Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, което от своя страна ще разшири изследователската работа.

Така ценностите с национално значение ще бъдат консервирани и реставрирани, а археологическа експозиция в сградата на Военния клуб и историческа в музея на площад „Ал. Батенберг“ ще направят града ни още по-атрактивен за туристите.", допълни кметът Пенчо Милков.

От общинската управа информират, че Дунавският римски Лимес е в предварителния списък на Световното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО от 2016 година. По тази причина предложенията са свързани с разширяването на музея на открито римска крепост "Сексагинта Приста" чрез консервация и реставрация на съществуващи археологически съоръжения, изваждане на експозиция "Археологически музей" във Военния клуб, изграждане на експозиция "Музей на история на Русе" в сградата на съществуващия Исторически музей и изграждане на експозиция в бомбоубежища под "Сексагинта Приста".

Ако идеята се развие, това би позволило кандидатстването по Приоритетна ос 6 "Регионален туризъм", което от своя страна ще разшири изследователската работа. Така ще има и по-голям интерес от страна на туристите към Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари