Облекчава се натоварването на ГКПП "Дунав мост"

1
Герджиков настоява за електронни винетки
Герджиков настоява за електронни винетки Снимка: ПИК

До края на годината ще се облекчи пропускателната способност на ГКПП "Дунав мост" от българска страна, предаде БТА.

Това стана ясно след срещата днес на служебния премиер Огнян Герджиков с директора на Гранична полиция в Русе комисар Димитър Чорбаджиев и с началника на митницата в града Венцислав Халаджов.

"Видях, че хората сериозно си разбират от работата и са много добри професионалисти. Натоварването е голямо", коментира премиерът.

Халаджов обясни, че до края на годината трябва да мине обществената поръчка и да бъде отворена зона "Изток" на ГКПП "Дунав мост", която към момента не функционира. Стойността за привеждането й в съвременен вид е малко повече от 1 млн. лева, като парите са осигурени.

Така зона "Изток" ще поеме трафика на всички входящи автомобили в страната ни, а сега функциониращата зона "Запад" ще бъде само изход на България. По този начин ще се разделят потоците и ще се облекчи пропускателната способност.

Герджиков обясни, че има проблеми с граничния пункт, които са решими, като е помолил да му бъдат представени в писмен вид, защото "планираме в края на този месец или в началото на другия с част от кабинета на Румъния и с българския кабинет да се съберем на кораб и да поставим за решаване проблемите между двете държави".

Един от проблемите на граничния пункт е продажбата на винетки при влизане на територията на България, с което се затруднява пропускателната способност на пункт.

Герджиков коментира, че в това отношение изоставаме от румънците, които имат електронни винетки и с тях всичко става много по-бързо и е много по-модерно.

"Докато при нас някой държи непременно да бъдат хартиени винетки, вероятно, защото печели от това. На този въпрос ще търсим решение, защото е срамота в 21 век да изоставаме от тези модерни технологии", заяви служебният премиер.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари