Областният информационен център запозна ветовчани с европрограмите за 2023 година

1
Еврофондовете ще подпомагат малки производствени предприятия, услуги в различни сектори и занаяти
Еврофондовете ще подпомагат малки производствени предприятия, услуги в различни сектори и занаяти Снимка: Facebook

Еврофондовете ще подпомагат малки производствени предприятия, услуги в различни сектори и занаяти

Областният информационен център – Русе представи във Ветово индикативните годишни работни програми за 2023 година, съфинансирани от Европейските фондове за споделено управление (ЕФСУ) 2021 – 2027.

Пред общински служители, представители на неправителствения сектор, читалища, земеделски производители експертът Габриела Стефанова говори за възможностите, които ПРСР 2014 – 2020 предоставя за развитие на неземеделски дейности в селските райони. 20 млн. евро е общият бюджет на подмярката 6.4, по която могат да кандидатстват за до 50% безвъзмедна финансова помощ земеделски стопани или микро предприятия, регистрирани като ЕТ или ЮЛ по Търговския закон, Закона за кооперациите или физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. Инвестициите ще подпомагат малки производствени предприятия, услуги в различни сектори, занаяти. Очаква се подмярката да бъде отворена за кандидатстване през май тази година, предаде Русе Медиа.

Стефанова насочи вниманието на присъстващите към процедурите по програмите „Развитие на човешките ресурси“, „Морско дело, рибарство и аквакултури“, „Околна среда“, по които общини, НПО, доставчици на социални услуги могат да кандидатстват. Акцентира върху процедурата „ Утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, наука и спорт“ по програма „Образование“, по която допустими кандидати са общини и неправителствени организации с доказан опит и експертиза в социалната и/или образователна интеграция на уязвими групи. Тези инвестиции ще допринесат за разширяване на кръгозора на децата, за формиране у тях на отношение към литература, изкуство, наука и спорт. В тази връзка са допустими занимания по интереси в училища и детски градини, дори такива, в които няма концентрация на деца от уязвимите групи, екскурзии, „зелени“ училища, посещения на музеи, галерии, театър, концерти, библиотеки, срещи с писатели и други изявени личности.

Освен с индикативните програми за 2023 година участниците в срещата бяха запознати и с успешни проекти, финансирани по различни програми през изтеклия програмен период. Управителят на ОИЦ-Русе Диана Аврамова обърна внимание на резултатите от инвестициите в община Ветово и насърчи заинтересованите страни да търсят достоверна и актуална информация за европейското финансиране чрез ОИЦ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари