Областната администрация поздрави русенци по повод Деня на будителите

1
Днес русенци имат още един повод за празнуване - наши съграждани спечелиха ИКАР за спектакъла "Пинокио"
Днес русенци имат още един повод за празнуване - наши съграждани спечелиха ИКАР за спектакъла "Пинокио"

Ръководството на Областна администрация Русе отправя поздравления към всички жители на областта по случай Деня на народните будители.

Днес ние отдаваме почит към делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Имената, които могат да бъдат споменати са много, но славата на пръв будител заслужено носи родения през далечната 1722 година в Самоковската епархия Паисий Хилендарски.

Воден от любовта към народа, той се заема да напише история на българите, „та да не бъдат те подметаеми и укоряеми“. По този начин в мрака на политическо и духовно робство Отец Паисий хвърля първата искра национално самосъзнание. Той прозорливо посочва, че духовното освобождение на българския народ е възможно чрез силна просвета и независима българска църква. Неговата „История Славянобългарска“ е обръщение към тези, които никога не са търпели да бъдат угнетявани.

Особено актуално днес продължават да звучат и думите на Васил Друмев, а именно че „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“

Интересен факт е, че за първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив, а през 1922 година тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III датата е обявена за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията за неговото честване.

Забележителен е и фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и, че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките. Не случайно днес е и ден на българската наука и българската журналистика.

Ръководството на Областна администрация Русе ще продължи активно да съдейства за културното развитие на Русе и региона. Припомняме, че през предходните няколко години Областната управа съвместно с Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, редица читалища от региона, както и много други културни институции реализира поредица от събития, посветени на българската история и култура във всяка една община от областта. Инициативите бяха част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Днес русенци имат и още един повод за гордост. Преди броени часове в Народния театър „Иван Вазов“ бяха раздадени националните театрални награди „Икар“ 2020.

От Съюза на артистите в България избраха приза за най-добър куклен спектакъл да отиде при „Пинокио“ по Карло Колоди с режисьор Тодор Вълов, Държавен куклен театър – Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари