Област Русе влезе в червената зона на заболеваемост от COVID-19

1
Оздравелите са два пъти по-малко от новозаразените
Оздравелите са два пъти по-малко от новозаразените Снимка: Dunavmost

Област Русе се намира в т.нар. червена зона на заболеваемост от COVID-19, това показват последните данни на Регионалната здравна инспекция.

През изминалата седмица са диагностицирани 273-ма души с коронавирусна инфекция, а оздравелите са 2.6 пъти по-малко или 105. Същевременно други 10 човека с доказан короавирус са починали. За сравнение за периода между 22 и 28 февруари имаше 141 заразени, 77 излекувани и 14 починали.

Към вчерашна дата стойността на показателя 14-дневна заболеваемост на 100 000 души е 185.6, а през предходната седмица той беше 109.5. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към червената зона на база 14-дневна заболеваемост, то индикаторът трябва да бъде по-голям или равен на 120. Подобна е ситуацията и при седмичния ръст. Към 7-и март индикаторът показва 89.9, а за да се счете даден регион за влязъл в червената зона на седмична база, то показателят трябва да е равен или по-голям от 50.

Най-много нови случаи през изминалата седмица бяха отчетени в петък. Тогава за едно денонощие броят на новозаразените достигна 63, което всъщност е и най-високото ниво от началото на годината. Същевременно най-много излекувани пък имаше в четвъртък – 57. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 8562, като активните случаи са 517. Броят на излекуваните достигна 7541, а починалите станаха 506 на възраст между 26 и 98 години.

От месец март миналата година до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха регистрирани на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 1 до 7 март включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

След дълъг размисъл как да кръсти новата си кръчма, бай Гроздан лепна табела "Напоителни системи!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук