Област Русе може да настани 44 бежанци от Украйна във ведомствени жилища

2
От Българския червен кръст в Русе ще разкрият и подкрепителен пункт на Дунав мост
От Българския червен кръст в Русе ще разкрият и подкрепителен пункт на Дунав мост Снимка: Областна администрация Русе

Към момента няма пристигащи украинци, които да са поискали закрила и хуманитарна помощ при влизането си в страната

Увеличава се броят на живеещите в Украйна, бягащи от военния конфликт. Става дума както за украински граждани, така и за хора от други от националности, сред които и българи.

Въпреки това граничните власти не отчитат засилен миграционен натиск. От началото на военните действия на 24 февруари в страната са влезли около 9000 души. Над половината от тях са преминали през гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе.

Това бе и причината заместник областният управител Людмил Христов да проведе редица срещи с компетентните институции в региона. Той инспектира наличния жилищен ведомствен фонд на Областната администрация. Оказва се, че свободните апартаменти са 8, като при необходимост там могат да бъдат настанени до 44 души. Част от влизащите от Украйна в България отиват при приятели и близки, докато други избират да останат за ден-два на хотел. Не са и малко, минаващите транзит през България на път предимно към Турция.

Към момента няма пристигащи украинци, които да са поискали закрила и хуманитарна помощ при влизането си в страната. За да улеснят украинските граждани, на граничния пункт има осигурена възможност за издаване на виза на чужденците, които пристигат със старите видове паспорти. За онези, които са с биометрични данни, тази процедура не е необходима.

Огледът на ведомствените жилища не е продиктуван от усложняване на обстановката в страната, а от целта на ръководството на Областната управа за бърз и адекватен отговор в случай на рязка промяна на международната конюнктура. Заместник областният управител Людмил Христов проведе и редица срещи с ангажираните по въпроса институции.

По-късно през деня от Българския червен кръст в Русе ще разкрият и подкрепителен пункт на Дунав мост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари