Обиски в три министерства и Агенцията по инвестиции

0
Разследващи и прокурори са влезли и в Министерството на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция" и Министерството на икономиката
Разследващи и прокурори са влезли и в Министерството на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция" и Министерството на икономиката Видео: NOVA NEWS

Специализираната прокуратура извършва действия по разследване във връзка с така наречените "златни паспорти".

Прокурори са влезли в Българска агенция по инвестиции, предаде NOVA.

Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев. Разследващи и прокурори са влезли и в Министерството на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция" и Министерството на икономиката.

„Специализираната прокуратура образува досъдебно производство по сигнал за придобиване на българско гражданство по натурализация чрез инвестиция. Сигналът е за това, че между 2015-2021 година на територията на България е съществувала престъпна група, в която са участвали служители на Българската агенция по инвестиции. Сформиран е екип от 5ма следователи и двама прокурори, защото случаят се отличава с фактическа и правна сложности и могат да бъдат застрашени интересите на страната за членството ни в Шенген и премахване на визите за САЩ”. Това заяви на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

По думите му прокурори са изготвили искания по член 159 от НПК за изземване на документация от Българска агенция по инвестиции, както и от Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката и Дирекция „Миграция” към МВР. За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП.

Разследването е в ранен етап, когато установим всички факти ще привлечем отговорното лице. Сигналът е подаден от Народен представител – Хамид Хамидов. Конкретна цифра на паспортите, които са издадени не мога да посоча”, подчерта Кръстев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари