Обичам те, но не мога да те понасям

0
Много хора не са склонни да признаят процента на любов и омраза, който съществува в романтичните им отношения
Много хора не са склонни да признаят процента на любов и омраза, който съществува в романтичните им отношения Снимка: Pixabay

Връзките между любовта и омразата не са изключение от правило

Много хора не са склонни да признаят процента на любов и омраза, който съществува в романтичните им отношения. Това нежелание е кара околните да мислят, че всеки има „перфектни“ отношения, тъй като така се изобразяват в социалните медии, пише Mila.bg

Ако вярвате на всички снимки и публикации, бихте си помислили, че всеки има идилични отношения, без конфликти, без цупни.
Под тази маска на щастие обаче често се крие динамика на омразата към любовта.

Каква е основната причина за това много често явление?

В началото на връзката се чувствате като на седмото небе, вярвате, че нищо не може да се обърка. С течение на времето обаче вашият партньор започва да действа малко пасивно-агресивно. Малко по малко започвате да изпитвате противоречиви емоции. От една страна, вие обичате половинка. От друга страна, чувствате нещо съвсем различно. Може би отвращение, гняв или дори омраза. Обикновено хората не осъзнават причината, поради която тази динамика на „обичам те - мразя те” се прокрадва във връзката им, защото това се случва постепенно.
С течение на времето може да започнете да се отнасяте към партньора си по същия начин, по който той се отнася към вас като отговор на поведението му. Връзката ви става нефункционална.

Любов и омраза
Любовта може да произтича от спомена за първите идеални моменти като двойка. Много хора си мислят: „Преди беше толкова хубаво, със сигурност пак ще бъде така“. Друго нещо, което поддържа много връзки „обичам те-мразя те”, изобщо не е любовта. Това е съзависимост. Любовта, която се изпитва в началото, отстъпва място на емоционална съзависимост и привързаност.

Тази зависимост е причината, поради която толкова много хора трудно прекъсват отношенията, базирани на любов и омраза. Всъщност би било по-точно да ги наричаме взаимозависимост-омраза.

Освен това има тенденция да обвиняваме партньора си за нашето нещастие. „Ти не си това, което беше, и вече не ме правиш щастлива“. Когато това се случи, чувството на омраза само нараства, защото вярвате, че вашата половинка е причината да се чувствате зле.

Невинаги е толкова очевидно

От друга страна, може да сте в уважителна връзка, но все пак да изпитвате отвращение. Това, което в началото е изглеждало толкова страхотно и ви е помогнало да се развиете, се е превърнало в някакъв вид отвращение с времето и вие просто не знаете защо.

Когато стартирате нова връзка, сте склонни да идеализирате другия човек. Но с времето започвате да виждате дефектите му и да ги отразявате. Малко по малко, част от това, което са, започва да ви притеснява.

Много хора се питат: „Защо не мога да понасям партньора си, като не ми е направил нищо?“ или „Защо всичко, което прави, ме притеснява?“ Този тип ситуации са по-трудни за анализиране. От една страна, вие се придържате към първоначалния спомен за човека до вас, тъй като просто не може да разберете, че хората се променят с времето. В крайна сметка, осъзнавате, че сте с някого, с когото просто вече не сте съвместими.

Връзките започват като искри. Когато сте в нови отношения, вие пренебрегвате всичко. Влюбването се превръща в обич, опознавате партньора си и след време осъзнавате, че не се разбирате толкова добре. Лесно е обаче да изпаднете в зависимост. Това много затруднява прекратяването на връзката.

Прекратяване на отношенията между любовта и омразата
Много по-лесно е да прекратите отношенията „любов - омраза”, отколкото си мислите. Често чувате, че има тънка граница между любовта и омразата. Това може да е вярно, но хората имат способността да решат да не мразят. Когато и двамата партньори започнат да не се уважават, най-добрият вариант е или да получите професионална помощ, или да прекратите връзката. Тук любовта е изтласкана на заден план и са останали само лоши маниери и зависимост.

Във втория случай, вместо да мразите партньора си, защото не ви прави щастливи, е важно да признаете, че вашето щастие не е негова отговорност. Той не е задължен да изпълнява вашите очаквания. По този начин може да се опитате да приемете партньора си точно такъв, какъвто е, или да вземете решение за връзката.

Преди да започнете връзка с някого, трябва да помислите да имате разумни очаквания. По този начин няма да се почувствате предадени или измамени, когато не ги срещнат. От друга страна, ако развиете способността си да се наслаждавате на уединение, ще бъдете по-устойчиви на зависимост.

Ако знаете как да се наслаждавате на собствената си компания, ще бъде по-лесно да приемете партньора си такъв, какъвто е, с всичките му силни и недостатъци. Следователно няма да попаднете толкова лесно в динамиката на любовта - омраза. Да знаете как да обичате себе си и да се наслаждавате на собствената си компания и да избягвате строгите очаквания, ще ви улесни да приемете партньора си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари