Обезщетенията от НОИ остават замразени и догодина

0
ГЕРБ парира всички опити на опозицията да равни и останалите пенсии по ръст на минималната
ГЕРБ парира всички опити на опозицията да равни и останалите пенсии по ръст на минималната Снимка: БГНЕС

ГЕРБ парира всички опити на опозицията да равни и останалите пенсии по ръст на минималната.

Много панаири съпътстваха приемането на социалния бюджет в парламента в последните два дни, но усилията на опозицията не родиха изненади в параметрите му за 2020 г. Обезщетенията, които идват от фондовете на НОИ, остават без промяна догодина. Старите пенсии няма да се увеличат чувствително извън 6.7% индексация от 1 юли. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст обаче отново ще изпревари останалите и ударно ще се вдигне от 219.43 на 250 лв. от средата на следващата година. Добрата новина е, че осигурителната тежест също няма да расте извън увеличението на минималната заплата, пише вестник СЕГА.

Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. за втора година, решиха окончателно депутатите. Минималният осигурителен праг за самоосигуряващите се ще бъде 610 лв. Изключение отново има само за земеделските и тютюнопроизводителите, които ще се осигуряват върху 420 лв. Срещу това обезщетението за безработица остава минимум 9 лв. на ден и максимум 74.29 лв. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще бъде 380 лв., въпреки че по принцип би следвало да е обвързано с минималната заплата, а тя от 1 януари става 610 лв. След минималната пенсия това беше втората точка, по която в пленарната зала протекоха големи разправии. БСП искаше това обезщетение да стане 650 лв., а от "Воля" по-скромно настояваха да е колкото минималната заплата. "Можем ли да насърчим раждаемостта с 650 лв.?", попита ги Румен Генов от ГЕРБ. Управляващите задържат парите за втората година от отглеждането на дете, за да стимулират майките да се върнат по-бързо на работа. По този въпрос се изказа и социалният министър Деница Сачева, която следеше гласуването. Тя обяви, че обезщетението остава такова до края на мандата през 2021 г.

Ударното увеличение на минималната пенсия отново ще задълбочи дисбалансите в пенсионната система. За пореден път БСП предложи да се преизчислят всички пенсии с осигурителния доход за 2016 г., за да напреднат малко старите пенсии. ДПС отново поиска осъвременяването да става от 1 януари, а не от средата но годината с аргумента, че това ще помогне на възрастните хора да изкарат в по-малко лишения зимата. ГЕРБ не прие нито едното, нито другото, въпреки че идеята на ДПС не изисква непосилен ресурс. Така съвсем съзнателно ГЕРБ оставя значителна част от възрастните българи под линията на бедност (363 лв. за 2020 г.), която официално се приема от правителството, но му служи само да раздава мизерни коледни и великденски добавки. В същото време най-печеливши от управлението на Бойко Борисов са хората с най-нисък принос в системата, които през годините са получили многократно по-голяма индексация върху пенсиите си от тези с по-голям осигурителен принос.

Болничните окончателно остават без промяна - първите три дни работодателят плаща 70%, а от четвъртия се включва НОИ с 80%. В началото на следващата година трябва да има съгласие за промени, тъй като работодателите бойкотират социалния диалог. 

ЦИРК

Популистките изхвърляния в пленарната зала едва не доведоха до бой във вторник вечерта. Група депутати от БСП и "Атака" обсадиха трибуната и отказаха да я напуснат. И тогава, а впоследствие и вчера, двете партии опитваха да наложат поименно гласуване за минималната пенсия, за да се види кой не иска тя да расте с много. Заради бурния скандал пленарното заседание бе прекратено, въпреки че по план трябваше да се мине целият бюджет на Държавното обществено осигуряване. Вчерашното заседание започна оттам, където свърши предишната вечер - с депутата Спас Гърневски. В разправиите във вторник вечерта Гърневски извика "Червени боклуци" на БСП. На два председателски съвета обаче не се постигна съгласие той да бъде наказан с нещо повече от порицание. Гърневски се извини, че си е позволил реплики, които не е трябвало да прави, но се оплака, че е бил провокиран.

КРЪГОМ

24 часа след като бе назначена за социален министър, Деница Сачева получи и първото искане за оставка. След среща с майките от "Системата ни убива" Веселин Марешки от "Воля" обяви, че Бисер Петков трябва да се върне на поста. Във вторник Сачева получи 114 гласа "за" от 94 депутати на ГЕРБ, 19 депутати на "Обединени патриоти" и един независим. Против гласуваха 106 депутати от БСП, ДПС и независими. Трима от "Воля" се въздържаха. "Флагман" съобщи, че именно липсващите гласове на "Воля" са направили възможен избора на Сачева, тъй като при изказванията в зала Андон Дончев от "Воля" обяви, че не подкрепят номинацията заради джендър идеологията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари