Обемът на пазара определя разликите в цените между България и Западна Европа

0
Богомил Николов: Не може да искаме чудеса в пазари с по-малка логистика и по-малка конкуренция
Богомил Николов: Не може да искаме чудеса в пазари с по-малка логистика и по-малка конкуренция Снимка: БГНЕС

Богомил Николов: Не може да искаме чудеса в пазари с по-малка логистика и по-малка конкуренция

След края на лятото, отпуските и пътуванията, социалните мрежи у нас се напълниха със снимки, които показват по-ниски цени на основни хранителни продукти в страните от западна Европа в сравнение с България. Един от примерите е двойно по-ниска цена на марка френско масло в Париж в сравнение с идентичен супермаркет във Варна. Коментар по темата за БНР направи Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”. 

“Ценовите равнища във всяка една икономика са функция от няколко фактора – конкуренцията на съответния пазар, равнището на доходите и съответно търсенето, което се генерира.”

Николов припомни, че неведнъж от Асоциацията са давали примери за една съща стока в една и съща верига, която има една цена в Кипър и съвсем различна в Лондон. Разликата се получава заради обема на пазара.

"Не е случайно, че в Германия цените на сходни продукти са най-евтини и белгийците всяка събота правят опашки пред немските магазини".

Богомил Николов каза още, че не може да искаме чудеса в пазари с по-малка логистика и по-малка конкуренция. Ако искаме максимално справедливи цени, трябва да осигурим свобода на пазара.

"Да се върна на темата за маслото – ако един производител или търговец реши да повиши много цената си, то това е негово право. Но това дава шанс на конкурентите му, т.е. ние би трябвало да се пренасочим да купуваме от другите търговски марки и той много скоро ще разбере, че стратегията му е грешна и ще поправи ценовите си равнища. Това е логиката, която движи пазара."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари