НЗОК отказа лечение на мъж с рак на гърдата

1
Девет години мъжът се бори с коварната болест
Девет години мъжът се бори с коварната болест Снимка: БГНЕС

Девет години мъжът се бори с коварната болест

Последните 9 години от живота на 57-годишния Айвън Андреев от Пловдив, по-известен като DJ Айвън, минават в борба с рядко за мъжете, но много опасно заболяване - рак на гърдата, пише 24 часа.

На 28 юни т.г. здравната каса отказа да му отпусне средства за лечение с медикамента “Фулвестран”. Мотивите са, че не е “постменстраулно болен”, тъй като от това заболяване страдат в огромната си част жени. Според касата “това е задължителен критерий 3” от по т. А.IV.I на приложението от изискванията на НЗОК и терапевтичните показания.

“Препаратът ми бе изписан от онкоболницата в София, тъй като е по-добър и щадящ от химиотерапията. Прилагат ми го за премахване на разсейки в белия дроб. Оттам обаче ми намекнаха, че може да имам проблеми с касата, и се оказаха прави”, заяви Айвън Андреев.

“Бях шокиран, тъй като съм доказано болен от рак на гърдата и 9 години се лекувам. Една доза “Фулвестран” струва 500 лева. В началото се прилага два пъти месечно, след това по един път. Вижда се, че лекарството не е евтино. По-страшното обаче е, че хората, които са взели решението да не ми се покриват разходите за това лечение, не се съобразяват с моето здравословно състояние. Едва ли не излиза, че трябва да си сменя пола, за да ми отпуснат средствата”, коментира DJ Айвън.

“По алгоритъм и световни препоръки пациентите мъже с рак на гърдата се лекуват по същия начин, както пациентките с рак на гърдата”, обясни д-р Радослав Мангалджиев от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания.

“Явно специалистите от здравната каса не са прочели, че има обнародвано в “Държавен вестник” Фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология. В приложението към Наредба No 11/17.10.2019 г. на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти изрично е записано, че лечението на карцинома на гърдата при мъже е аналогично на това на карцином на гърдата при жените.От здравната каса са имали възможност да направят експертиза с вещо лице, което да им обясни, че това лекарство се използва и за мъже”, заяви адвокат Кристиан Гьошев, който се е заел със случая на DJ Айвън.

Той е сезирал Комисията за защита от дискриминация, съда и прокуратурата за дискриминация на неговия клиент по полов признак. В Пловдивския административен съд делото е насрочено за 25 септември с докладчик Дичо Дичев. “Искаме от съда да отмени отказа на здравната каса да плаща медикаментите на Айвън Андреев, за да може той да се лекува пълноценно и спокойно”, заяви неговият защитник.

Всички документи за средствата за скъпоструващи лекарства се изпращат в НЗОК. Там се гледат от 10 специалисти, които решават дали да се отпуснат пари за тези медикаменти”, коментираха от пресцентъра на здравната каса в Пловдив.

Добре, че лекарите, които се грижат за мен, успяха да известно намерят “Фулвестран”, който не е бил ползван, и на първо време няма да плащам за него. Надявам се да спечелим делото в съда и в бъдеще да го заплаща Здравната каса”, коментира DJ Айвън.

Опасното заболяване му било открито случайно.

Това стана преди девет години. Аз не обръщах голямо внимание на здравето си, тъй като току-що се беше родило второто ни дете и грижите бяха около него. На дясната ми гърда по едно време се появи по-плътно образование. Жена ми го напипа и ме накара веднага да отида да се прегледам при лекар. През това време заради естеството на работата ми като диджей не се задържах много в Пловдив и потърсих мнението на медици от София. Д-р Мила Дукова, която е страхотен специалист, ме прегледа и ме прати при д-р Аркадий Иванов. Много съм им благодарен. Състоянието ми се оказа тежко, имах разсейки и претърпях операция. Последва химиотерапия, преглеждам се и на скенер. Сега ходя при д-р Мирослав Николов, на когото също дължа много”, коментира Айвън Андреев. Сега чака ТЕЛК да го освидетелства, за да може да вземе пенсия.

Допреди две години държеше заведение в Пловдив. “Заведението фалира покрай проблемите около коронавируса. Сега работя на повикване, участвам и в телевизионни предавания”, споделя DJ Айвън. И добавя:

Моята майка, която вече е на 76 г., претърпя няколко онкологични операции. Аз съм много притеснен дали в нашето семейство има наследствена обремененост за онкозаболявания. Ще бъда много, много благодарен, ако някъде ни направят генетични изследвания, за да може да започнем профилактика”, каза DJ Айвън. Заедно със съпругата си и двете им момчета в повечето време живеят в брезнишкото село Ръждавец.

Прекарваме повече време тук, тъй като въздухът е чист и е спокойно, а това се отразява добре на здравето ми. Иначе съм адресно регистриран в Пловдив”, каза Айвън.

“През дългия период на заболяването срещнах и други мъже, които страдат от него. Някои от тях се срамуват да си го признаят и да говорят за него. Това е сериозен проблем и трябва да бъде показан в обществото”.

Девет години мъжът се бори с коварната болест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари