Ню Йорк Таймс: САЩ помага на Украйна да убива руски генерали

0
Това твърдят високопоставени американски официални лица пред изданието
Това твърдят високопоставени американски официални лица пред изданието Снимка: Getty images

Украинските власти заявяват, че са убили приблизително 12 генерали на фронта

Съединените щати са предоставили разузнавателна информация за руските части, която е позволила на украинците да локализират и убият много от руските генерали, намерили смъртта си по време на войната в Украйна. Това твърдят високопоставени американски официални лица пред "Ню Йорк Таймс", предаде Actualno.com

Съединените щати са предоставили разузнавателна информация за руските части, която е позволила на украинците да локализират и убият много от руските генерали, намерили смъртта си по време на войната в Украйна. Това твърдят високопоставени американски официални лица пред "Ню Йорк Таймс".

Украинските власти заявяват, че са убили приблизително 12 генерали на фронта - цифра, която удиви военните анализатори.

Помощта на САЩ е част от класифицираните действия на администрацията на Джо Байдън за предоставяне на разузнавателна информация на Украйна за бойното поле в реално време. Тази информация включва и очакваните движения на руските войски, получени от последните американски анализи на тайния боен план на Москва за сраженията в района на Донбас, твърдят източниците на "Ню Йорк Таймс". Длъжностните лица не са уточнили колко руски генерали са били убити в резултат на американската помощ.

Съединените щати са се фокусирали върху предоставяне на данни за местоположението на подвижните щабове на руската армия, които се местят доста често. След това украинците комбинират тази географска информация със собствените си разузнавателни данни, включително прихванати разговори, които дават знак на украинските военни за присъствието на висши руски офицери. Това позволява на войската под командването на Киев да нанася артилерийски удари, както и да осъществява друг тип атаки, с цел да бъдат убити съответните руски офицери.

Споделянето на разузнавателна информация е част от програмата на САЩ за усилена помощ на Украйна, която също така включва доставка на по-тежки оръжия и десетки милиарди долари под формата на помощи. Разузнавателната подкрепа на Вашингтон за украинците има решаващ ефект на бойното поле, тъй като потвърждава целите, идентифицирани от украинската армия, и я насочва към нови цели.

Откакто се провали в столицата Киев в ранните етапи на войната, Русия опита да се прегрупира и да концентрира офанзивата си в Източна Украйна. Към момента обаче ходът на армията ѝ в тази посока е бавен и непостоянен.

Американската администрация се стреми да запази в тайна голяма част от разузнавателните данни за бойните действия от страх, че те ще бъдат възприети като ескалация от страна на Кремъл и ще провокират руския президент Владимир Путин към по-мащабна война. Официалните лица от САЩ отказват да опишат как са се сдобили с информация за щабовете на руските войски, страхувайки се да не изложат на риск методите си за събиране на информация. Но се знае, че по време на войната американските разузнавателни служби са използвали различни източници, включително секретни и търговски сателити, за да проследят движенията на руснаците.

"Искаме Русия да бъде отслабена до степен, в която да не може да прави същите неща, които направи с нахлуването си в Украйна" - това е единственото изявление по темата, което американският министър на отбраната Лойд Остин е направил до този момент. И говорителят на Пентагона Джон Кърби отказва да даде подробности, но признава, че Вашингтон предоставя на Киев "информация и разузнавателни данни, които те могат да използват, за да се защитят".

От Съвета за национална сигурност на САЩ заявяват, че разузнавателните данни не се предоставят на Украйна "с цел да бъдат убити руски генерали".

Не всички удари на украинците по високопоставените военни на Москва са извършени с помощта на американското разузнаване. Такъв е случаят с началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов, който беше ранен на фронта в Донбас миналата седмица (б.а. - няколко служители на Пентагона твърдят, че е ранен, но Вашингтон не може официално да потвърди информацията). Работата на американското разузнаване обаче е имала решаващо значение за смъртта на други генерали, признават редица служители на Пентагона.

И други съюзници от НАТО предоставят разузнавателна информация в реално време на украинските военни.

Администрацията на Байдън също така доставя нови оръжия, за които се предполага, че трябва да подобрят способността на Украйна да се прицелва във висши руски офицери. По-малката версия на безпилотния дрон Switchblade, която вече пристига на бойното поле, може да се използва за идентифициране и убиване на отделни войници и би могла да свали генерал, който се движи в превозно средство или дава заповеди на фронтовата линия.

Американски официални лица признаха публично, че Съединените щати са започнали да предоставят на Украйна полезна разузнавателна информация още в навечерието на руското нахлуване на 24 февруари. Преди инвазията американските разузнавателни служби предупредиха за предстояща атака срещу летище "Хостомел", намиращо се северно от Киев. Това позволи на Украйна да засили защитата си и в крайна сметка руските въздушно-десантни сили не успяха да задържат летището.

Макар че информацията, която САЩ предоставят на Украйна, е повече от ценна, руските генерали често сами се излагат на риск от подслушване, говорейки по незащитени телефони и радиостанции. "Това демонстрира слаба дисциплина, липса на опит, арогантност и подценяване на украинските способности", казва бившият топ американски командир в Европа Фредерик Ходжс.

Руските военни тактики също поставят в уязвимо положение висшите генерали. Централизираната командна йерархия "отгоре надолу" дава правомощия за вземане на решения само на най-високите нива - в сравнение с по-децентрализираната американска структура, която прехвърля много от решенията на бойното поле върху старшия офицерски състав и младшите офицери. Руската система принуждава генералите да предприемат рисковани пътувания до фронтовата линия, за да решават логистични и оперативни проблеми.

Въпреки че администрацията на САЩ продължава да се пази да не разгневи Путин до степен, в която той да засили атаките си, Белият дом намира за важно да предупреди Русия, че САЩ и НАТО стоят зад Украйна по всяко време. Така Москва трябва да прави трудни сметки - дали може да се справи с по-мащабна война, в която Алиансът би взел по-активно участие?

"Очевидно е, че ние искаме руснаците да знаят, че помагаме на украинците до определена степен и че ще продължим да го правим", казва Евелин Фаркас, бивш топ служител при Барак Обама, отговарящ за Русия и Украйна. "Ще им дадем всичко, от което се нуждаят, за да спечелят. Не ни е страх от реакцията на Владимир Путин. Няма да си поставим ограничения".

Но споделянето на разузнавателна информация се смята за безопасна форма на помощ, защото е "невидимо" или винаги може да бъде отречено, пише "Ню Йорк Таймс".

Миналия месец САЩ увеличиха потока от разузнавателна информация към Украйна за руските сили в Донбас и Крим, докато военните на Киев се подготвяха да се защитават от подновената офанзива на Москва в Източна Украйна.Съединените щати са предоставили разузнавателна информация за руските части, която е позволила на украинците да локализират и убият много от руските генерали, намерили смъртта си по време на войната в Украйна. Това твърдят високопоставени американски официални лица пред "Ню Йорк Таймс".

Украинските власти заявяват, че са убили 12 генерали на фронта - число, която смайва военните анализатори, но официално не се коментира от отговорни органи на Запад.

Помощта на САЩ е част от класифицираните действия на администрацията на Джо Байдън за предоставяне на разузнавателна информация на Украйна за бойното поле в реално време. Тази информация включва очакваните движения на руските войски, получени от последните американски анализи на бойния план на Москва за сраженията в района на Донбас, твърдят източниците на "Ню Йорк Таймс". Длъжностните лица не са уточнили колко руски генерали са били убити в резултат на помощта на САЩ.

Съединените щати са се фокусирали върху предоставяне на данни за местоположението на подвижните щабове на руската армия, които се местят доста често. След това украинците комбинират тази географска информация със собствените си разузнавателни данни, включително прихванати разговори, които дават знак на украинските военни за присъствието на висши руски офицери. Това позволява на войската под командването на Киев да нанася артилерийски удари, както и да осъществява друг тип атаки (вероятно с дронове), с цел да бъдат убити съответните руски офицери.

Споделянето на разузнавателна информация е част от програмата на САЩ за усилена помощ към Украйна, която също така включва доставка на по-тежки оръжия и десетки милиарди долари под формата на помощи. Разузнавателната подкрепа на Вашингтон за украинците има решаващ ефект на бойното поле, тъй като потвърждава целите, идентифицирани от украинската армия, и я насочва към нови цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до 4
    "Американската администрация се стреми да запази в тайна голяма част от разузнавателните данни за бойните действия от страх, че те ще бъдат възприети като ескалация от страна на Кремъл и ще провокират руския президент Владимир Путин към по-мащабна война. Официалните лица от САЩ отказват да опишат как са се сдобили с информация за щабовете на руските войски, страхувайки се да не изложат на риск методите си за събиране на информация."
  • 1
    4
    До 2
    "Не ни е страх от реакцията на Владимир Путин"- това паника ли е според теб?
  • 2
    3
    шибаната им Америка
    Изгледайте видеото до края! https://www.facebook.com/groups/624437825590154/posts/738518300848772/
  • 5
    2
    до 1
    А защо в изявлението на Пентагона се чете паника?:) Залагаш на грешният кон, приятелю!:)
  • -6
    1
    аз
    Хитлер нападна СССР, САЩ помагаха на руснаците срещу агресора. Путлер нападна Украйна, САЩ помагат срещу агресора. Хитлер свърши зле, Путлер и той натам се е запътил....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари