Нямам нищо общо с офшорни сметки

0

Руският президент Владимир Путин отрече да има връзка с офшорни сметки, свързани с “Панамските документи”, цитиран от АП и ТАСС.

Според кремълския бос изтеклите документи са част от ръководен от САЩ заговор за отслабване на Русия.

Руският лидер за първи път коментира аферата по време на медиен форум в Санкт Петербург. Той припомни, че въпреки че името му не фигурира в нито един от изтеклите документи от панамската фирма “Мосак Фонсека”, западни медии са се впуснали в твърдения за негово участие в офшорни бизнес компании и схеми, пише 24 часа.

Президентът определи тези твърдения като част от оглавявана от САЩ кампания за дезинформация, насочена срещу Русия с цел отслабване на правителството ѝ.

Вие всички тук журналисти сте се събрали и знаете, че това е информационен продукт. И ето, и до офшорките стигнахте. Покорни слуги там няма да откриете, но не за това да говорим. Задание обаче има. Какво направихте? Произведохте информационен продукт – попаднахте на познати и другари”, каза Путин иронично на медийния форум “Истина и справедливост”.

Руският президент защити дългогодишния си приятел Сергей Ролдугин, който според разкритите “Панамски документи” е в центъра на мрежа от офшорни фирми, регистрирани в Панама, които са натрупали над 2 млрд. долара. Путин го описа като филантроп и подчерта, че е горд от хора като Сергей Ролдугин, който е похарчил всички пари, които е спечелил, за да закупи музикални инструменти в чужбина и да ги донесе в Русия.

Ролдугин е сред най-близките хора на Путин. Той е професионален музикант - челист, и през 1985 г. става кръстник на първородната дъщеря на Путин - Мария. 

Панама прави комисия за прозрачни сделки

Панама създава международна комисия, която ще работи за повече прозрачност на офшорната индустрия в страната, предаде Би Би Си.

Този ход идва след мащабното изтичане на информация от панамската правна кантора “Мосак Фонсека”, помагала на хиляди клиенти да укриват данъци чрез създаване на офшорни компании.

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела обясни, че страната му ще си сътрудничи с други държави в разследването на твърденията от разследването. Варела се зарече да защити доброто име на родината си след скандала.  

Исландия с нов премиер

В Исландия управляващата коалиция номинира министъра на риболова и селското стопанство Сигурдур Йохансон за нов премиер. Предшественикът му Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка във връзка с разкритията от “Панамските документи”. За есента са насрочени предсрочни избори.

Лондон в центъра на мръсните операции

Аферата “Панамски документи” разкрива ролята на Лондон като жизненоважен орган от мрежата от офшорни зони в света, коментира АФП. Изтеклите документи показват британска връзка с хиляди фирми, базирани в офшорни зони, и как тайните пари са инвестирани в британски активи, особено в имоти в Лондон.

Критици обвиняват британските власти, че не обръщат внимание на потока от подозрителни финанси. Само на Британските Вирджински острови фирмата “Мосак Фонсека” има 110 000 клиенти.

Лондон е в епицентъра на много от мръсотията, която се случва по света”, твърди Никълъс Шаксън, автор на книга за офшорните банки и зони.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари