Нямало достатъчно доказателства за далаверите в ГЕРБ

0
Решават до две седмици дали да отстранят здравния министър
Решават до две седмици дали да отстранят здравния министър

Ръководството на ГЕРБ ще реши до две седмици дали здравният министър е извършил нарушение, което е "достатъчно тежко, така че да го натовари с политически негативи несъвместими с неговата длъжност".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов тази сутрин по повод журналистическото разследване, уличило Николай Петров в насочването на две обществени поръчки за над 1.6 млн. лева към дружества, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.

Ако има притеснения или нещо нередно, няма как да подкрепяме подобно поведение, заяви Горанов пред Нова тв.

Той обаче веднага уточни, че "на този етап нямаме достатъчно доказателства".

От ГЕРБ вече са изслушали проф. Петров по въпроса.

Според Горанов има различни от моралните критерии стоят зад разкритията:

"Той затяга редиците и запушва доста пробойни. Подозираме, че това е ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде здравен министър. Аз му вярвам, но разследването е повод още веднъж да проверим фактите и обстоятелствата".

Според материала на bTV договорите след обществените поръчки са сключени, когато Николай Петров е директор на ВМА.

Едната е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи на стойност от близо 1 177 731 лева с ДДС и е обявена през юни 2014 г. Конкурсът е спечелен от "Ортопедие-Инвекс" - гражданско дружество, под формата на консорциум.

Договорът между ВМА и консорциум "Ортопедие-Инвекс" е подписан на 13 януари 2015 г. От страна на изпълнителя договорът подписва Явор Цонев, който е син на собственика на фирма "Ортопедие-БГ".

"Ортопедие-БГ" и дружеството "Ортопедие-Инвекс" са посочили един и същ адрес за контакт. На адреса, на който се помещава "Ортопедие-БГ", е регистрирана и фирма на дъщерята на здравния министър Николай Петров. Руслана Петрова е била едноличен собственик на капитала на “РП ПР Консултинг” до август 2014 г.

Втората поръчка е от февруари 2017 г., когато дружеството печели доставката на медицински изделия на стойност 429 300 лева с ДДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари