Няма отчетена странична реакция от имунизацията в страната

0
Това отчитат от Националния оперативен щаб
Това отчитат от Националния оперативен щаб Видео: NOVA

Продължава имунизацията срещу COVID-19 на хората на първа линия у нас.

Стана ясно, че няма данни към настоящия момент някой от ваксинираните да е проявил странична реакция. В свое телевизионно участие председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че е бил длъжен да се ваксинира, защото е трябвало да се даде пример какъв е изходът от пандемията, пише Агенция „Фокус“.

Той отчете, че 80 души вчера са били ваксинирани във ВМА и след ваксината не са установени алергични реакции. "Повечето, с които се чух нямат никакви оплаквания. Нямаме алергични реакции, които доста често се коментираха и които са нормални при какъвто и да е препарат и медикамент", каза ген.-майор Мутафчийски.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че спасението на България и на Европа минава през ваксинирането. Той прогнозира, че ваксината ще стане като санирането и че в началото ще минават емисари да плашат хората, после ще видят колко е хубаво.

"Мерките са навременни, много точни, максимално щадящи свободата, правата на хората, движението им. Резултатите и на смъртността и на заболяваемостта спаднаха", коментира премиерът. Той отчете, че и натискът върху интензивните отделения е спаднал. По думите му лекарите все повече ще обясняват на хората, ще дойдат различни ваксини. "Дотогава тези, които са 70-80 хил. ще бъдат поставени на хората на първа линия", каза още Борисов.

В Александровска болница бяха ваксинирани лекари, медицински сестри и санитари.

40 флакона от ваксината срещу COVID – 19 получиха в Благоевградска област. Ваксините срещу COVID - 19 бяха разпределени между четирите болници в Благоевградска област.

Директорът на РЗИ д-р Веселка Мончева заяви, че много са желаещите в Благоевградска област, които искат да си поставят ваксини. „Масовата ваксинация при нас ще започне след 15 януари 2021 година, когато ще получим още дози от ваксината срещу COVID – 19. До края на тази календарна година няма да имаме повече доставки“, каза още д-р Мончева.

Първият ваксиниран в Благоевград бе директорът на МБАЛ д-р Огнян Митев. Той заяви, че ваксината е единственият начин да пресечем коронавируса. „Само чрез ваксината ще се върнем към нормалния начин на живот. Добре знаем всички, че за почти една година, пострадаха много отрасли от нашия живот – икономика, здравеопазване, всичко. Технологиите са много напред, разчитаме на тези ваксини, защото са направени от професионалисти. В този дух са правени много ваксини. Аз лично се надявам, че това е една добра ваксина“, каза още д-р Митев.

В Добрич първата ваксина бе поставена тази сутрин в 8.30 часа в имунизационния кабинет в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Добрич. Директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова коментира, че за областта има предвидени ваксини за 130 медицински лица.

Още в края на месеца беше направена организацията. Вчера препотвърдихме с колегите, които са изявили желание да бъдат от първите имунизирани. Тъй като са малко хората, само 130 човека, и тъй като за ваксината, тя вече е извадена от фризера и като броим от вчерашния ден пет дни, не са много дните.

Разпределили сме в два имунизационни кабинети да се случат нещата - при нас в РЗИ и в Многопрофилната болница. И през двата кабинета ще минават медици, които са от различните лечебни заведения на територията на областта, с приоритет естествено са двете лечебни заведения, в които има COVID отделения“, каза д-р Ангелова.

В следващите четири дни двата имунизационни кабинети в Добрич ще продължат да работят. Има изготвен график и всички медици, които са заявили желание и са потвърдили, ще бъдат поканени със съответния час да посетят кабинетите за имунизация

Продължава имунизирането на медицински лица срещу COVID-19 в Бургас. Пунктовете, където се извършва ваксинирането, са общо 7, 6 от които са на територията на град Бургас. Те са в сградата на Регионалната здравна инспекция, в УМБАЛ - Бургас, в Комплексния онкологичен център, в МБАЛ - Карнобат и в три частни лечебни заведения.

Общо 250 медицински лица обхваща изготвения имунизационен график за региона. В УМБАЛ - Бургас ваксина трябва да бъде поставена на общо 75 медицински лица. Във вчерашния ден процедурата е била извършена на 25 от тях.

Днес и утре ще бъдат имунизирани останалите лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на Бърза помощ. В Комплексния онкологичен център предвиденият брой медицнски лица, които трябва да бъдат имунизирани, е 25.

Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха и в област Велико Търново. Те бяха доставени в Регионалната здравна инспекция в града. Оттам те бяха разпределени към болниците, в които ще се прави имунизацията. Ваксините бяха приети от областния управител проф. Любомира Попова и директора на РЗИ д-р Евгения Недева. В областта са разкрити общо седем имунизационни кабинета.

От Велико Търново в Русе пристигнаха първите 40 флакона от ваксината срещу COVID-19. Те бяха докарани от автомобил на Регионалната здравна инспекция, придружаван от полицейски ескорт, като всичко необходимо относно ненарушаването на хладилната верига също беше спазено.

Ваксините, които ще стигнат за общо 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия, бяха посрещнати лично от областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. До момента желание да се ваксинират са заявили 1202 медицински лица в Русе.

В града бяха ваксинирани петима лекари. Първото лечебно заведение, в което се състоя ваксинацията, е Университетска болница „Медика Русе“, а първият лекар, който се ваксинира там, бе председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. След него ваксина бе поставена на кардиолозите д-р Цоню Стефанов и д-р Панайот Панайотов, на акушер-гинеколога д-р Венцислав Несторов от Университетска болница „Медика Русе“ и на д-р Петя Несторова, работеща в Центъра за психично здраве.

Към момента в Русе са разкрити кабинети за ваксинация във всяка от четирите болници, където се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. Предстои разкриването на още два - в ДКЦ-1 и втори кабинет в Университетска болница „Медика Русе“.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова съобщи на брифинг, че впоследствие манипулацията ще се извършва и от общопрактикуващите лекари. Тя заяви още, че тя също ще се ваксинира, но няма да е сред първите 200 медици, които ще получат доза от ваксината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари