Няма ограничение в броя на удължаванията на извънредната обстановка

1
Какви са правата и задълженията ни обясни адвокат Шаркова
Какви са правата и задълженията ни обясни адвокат Шаркова Видео: Bulgaria On Air

Извънредната епидемична обстановка беше удължена до 15 юли, заради увеличаващия се брой на случаите на Ковид-19.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е скочил 3,2 пъти.

Но какви са правата и задълженията ни?

"За съжаление, случаите започнаха отново да нарастват и това наложи връщане на някои от мерките. Налага се да спазваме известно ограничение в социалния ни живот, като се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя доказа в страната, че част от мерките, които се налагат, са много важни за спазване", каза адвокат Мария Шаркова за "България сутрин".

Тя коментира, че и в световен мащаб разхлабването на мерките води до нарастване на случаите. По думите ѝ има риск отново да не можем да пътуваме извън граница.

"Въпрос на общи усилия е да намалим броя на случаите възможно най-бързо и това ще доведе до облекчения. Никой не беше подготвен за такъв вирус, както и за извънредната обстановка, включително и нашето законодателство. Нашето законодателство тичаше след събитията. Когато някой е правил един закон, не е мислил, че може да има такава ситуация", допълни Шаркова.

Юристът коментира, че в този ред на мисли са се направили и промените в Закона за здравето, за да могат те да отговорят на създалата се ситуация.

"Без да призовавам да не се спазват мерките, такова беше и становището ми пред Конституционния съд, считам, че това законодателно разрешение не беше най-удачното и не е съответно на Конституцията, но това не е основание да не спазваме мерките. Извънредната епидемична обстановка е вид извънредно положение, което се обявява от Народното събрание за определен срок от време. Не може законодателят да иззема функциите по този начин и да ги възлага на изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет", категорична е Мария Шаркова.

Тя подчерта, че контрааргументът в тази ситуация е, че при наличието на епидемия е необходима оперативност и бързина.

"Съгласна съм, че е неизбежно засягането на основни права, когато трябва да се спазваме ограничаването. В Закона за здравето не са дадени времеви ограничения колко пъти да се удължава извънредната обстановка. Към момента няма ясни критерии в кои случаи, когато не спазваме мерките, можем да понесем само административно-наказателна отговорност и да ни глобят, и в кои случаи може да възникне наказателна отговорност. Някои хора са осъдени, а при други са наложени парични санкции", каза още адвокат Шаркова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари