Няма да взимат книжката при липса на „Гражданска“

0
Ще нарасне броят на колите без полица, алармираха застрахователите
Ще нарасне броят на колите без полица, алармираха застрахователите Снимка: Dunavmost

Ще нарасне броят на колите без полица, алармираха застрахователите

Шофьорската книжка няма да бъде отнемана нито колата ще бъде спирана от движение, ако човек кара без задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. Това предвиждат пуснати за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата, срещу които се обявиха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), пише Труд.

Намаляването на санкциите за шофьорите без застраховка “Гражданска отговорност” ще има сериозни негативни последици по отношение на броя на автомобилите с полица, посочват от АБЗ. Създава се възможност за движение по пътищата на коли без задължителната полица, допълват от асоциацията. Ако човек без “Гражданска” направи катастрофа, обезщетението за пострадалия се плаща от Гаранционния фонд, който след това търси парите си от виновния шофьор. Но парите в Гаранционния фонд се събират от всяка продадена полицаГражданска отговорност”. Ако броят на задължителните полици падне значително, ще се окаже, че изрядните шофьори трябва да плащат по скъпа “Гражданска”, за да бъдат събрани нужните пари в Гаранционния фонд.

Целта на промените в Закона за движение по пътищата е да бъде опростена процедурата по налагане на глоби от Пътната полиция като актът за нарушението и налагането на глобата да стават с връчването на един документ още на пътя. Не е сигурно, че административната тежест ще бъде намалена с предложените промени, но негативните последици от тях ще бъдат значителни, посочват от АБЗ. Чрез “Гражданска отговорност” се осигурява плащането на обезщетения на пострадалите при катастрофите по пътищата. България е между страните от ЕС с най-много жертви на пътя. Затова от АБЗ не искат да бъде намален контролът върху шофьорите без “Гражданска”. Дори предлагат за по-ефективен контрол за наличието задължителната полица да бъдат използвани и камерите на тол системата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари