Няма да бъде унищожавана продукцията от фермите с Ку-треска

3
След термична обработка бактерията умира, казват специалистите
След термична обработка бактерията умира, казват специалистите Видео: BULGARIA ON AIR

Продукцията на фермите в Габровско, при които са регистрирани огнища на Ку-треска, няма да бъде унищожаван​а.

Това съобщиха от областната епизоотична комисия. До собствениците са разпратени предписания с мерки за ограничаването на заразата.

Във фермата на Илия Петров в село Съботковци се отглеждат 37 крави и 40 овце. Тук е и едно от огнищата на Ку–треска в региона. Всички ваксинации и профилактики на животни били извършени, а до момента нито едно от животните не е проявило симптоми на заболяването. 

"Държа да подчертая, че при нас няма болно животно, има животно, което е дало положителен тест за антитела, то някога е боледувало. Понеже няма болно животно, ще бъде направена и тази ваксина", обясни Илия Петров пред камерата на BULGARIA ON AIR.

В област Габрово Ку–треска има още от 2018 г. От тогава до днес периодично се извършва изследване на животни

Положителните проби са на персонал и ветеринарни лекари от 1 овцевъдна и 3 кравеферми. 

"При 9 от тях заболяването вече е на фаза преминаване, а при 10 от тях се говори за прясна инфекция, тъй като успоредно с PCR е извършено изследване с илайзер и тестване на антитела спрямо причинителя", коментира директорът на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчоков. 

Ку–треската се предава от животно към човек, но не и между хората. Най-често заразяването става след консумация на сурови млечни продукти или месо. След термична обработка бактерията умира, казват специалистите. 

"На всеки един от собствениците, там където е имало положителни случаи, са връчени предписания, като има два варианта. Единият е животните да бъдат ваксинирани, а вторият - бъдат третирани с антибиотици", отбеляза директорът на БАБХ Габрово д-р Светослав Спасов.

Ако собствениците ваксинират животните, няма да се налага продукцията им да бъде унищожавана. Но ако предприемат лечение с антибиотици, тя няма да може да се консумира дълго време и ще трябва да бъде унищожена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари