150 хиляди българи остават във Великобритания след Брекзит

1
Разговаряме със сънародниците ни, за да разберем как виждат те „развода“ с ЕС
Разговаряме със сънародниците ни, за да разберем как виждат те „развода“ с ЕС Видео: bTV

Близо 150 хиляди наши сънародници във Великобритания отброяват последните часове преди излизането на страната от ЕС.

Неизвестността и неясният хоризонт след края на преходния период са това, което безпокои българите на Острова.

Сред тях е и Иван Богданов. От пакетиране на месо до почистване на магазини – той винаги е опитвал да разбива мита, че българите са мързеливи.

Това ми даде школовката – в момента знам всичко навсякъде в Лондон“, разказва Иван пред камерата на bTV. Преди около 20 години той идва в Англия с мечтата за ново начало, но и протест – срещу системата в България. У нас Иван е записвал рап песни: „Дори, ако си чуя песните, съм сигурен, че са все още актуални. Защото в тях се говори точно за корупцията, която все още върлува в България. Това е най-лошото – че в България нищо не се е променило“.

Иван обаче се е променил – 20 години по-късно е отговорен баща и съпруг, със собствен бизнес в английската столица. Заедно със свой съдружник той осигурява работа на десетки наши сънародници далеч от родината. „Те не идват, защото знаят английски език, а защото имат познати и така си намират работа. И те просто ще отидат някъде другаде. Езикът няма да ги спре“, убеден е Иван.

Сред сънародниците ни във Великобритания е и Николай Карадобрев, който е програмен директор на Радио БГ-Лондон. Дори и за него, който внимателно подбира информацията за своите български слушатели във Великобритания, въпросите за бъдещето след края на 2020 г. са повече от отговорите.

По някакъв много странен начин хората бяха излъгани от медиите. Номер едно в търсенията на „Гугъл“ търсачката беше: „Какво представлява ЕС?“. И това беше само ден, след като беше приключил референдума. Не преди това, а след това“, казва Николай.

Тази вечер той за последно води своето предаване „Без граници“ от територията на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Мило, хайде да направим нещо романтично тази вечер!
- Добре, ще гледаме мача на свещи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари