Няколко тайни за здрави великденски яйца

0
Те ще ви помогнат да победите в тези весели "битки"
Те ще ви помогнат да победите в тези весели "битки" Снимка: БТА

Те ще ви помогнат да победите в тези весели "битки"

Великденските яйца са основен атрибут в ритуалите за празника. Един от тях е тогава православните да се чукат с боядисани осветени яйца. Няколко тайни, които ще ви помогнат да победите в тези весели „битки“, сподели Actualno.com.

Избор на яйца

Към подбора на яйцата, предназначени за „чукане“, трябва да се подхожда отговорно. Нужно е яйцето да бъде малко по размер. (Да не се бъркат с пъдпъдъчи! Говорим за класическо кокоше яйце). Защо размерът има значение? Просто, защото малките яйца имат по-твърди черупки. При големите, напротив – те са по-крехки.

Формата

Също така е препоръчително да изберете своето „бойно“ яйце измежду продълговатите и заострените. Ако то има удължена форма и/или „остър нос“, ще бъде по-издръжливо. Яйцата с такава конфигурация имат най-висока „бронебойна“ сила и предлагат възможност за по-добро и удобно прицелване.

Студена вода

Преди да сварите яйцата, е добре да ги оставите за един ден в студена солена вода. След това ги сварете на умерен котлон и оставете да изстинат постепенно на естествена (стайна) температура.

Боядисваме „по бабина рецепта“

Освен това трябва да обърнете внимание на цвета на яйцето. Дали силата му е в зависимост от цвета на боята? Не, не от самия цвят - но много зависи от това, с какъв тип боя е боядисано яйцето. Изкуствените химически багрила значително отслабват черупката, прониквайки през нейните пори. А яйцата, боядисани по бабиния начин с помощта на лучена кора, напротив, я подсилват и правят по-здрава. Затова е за предпочитане да оцветите яйцето по старинния класически метод - тоест, с люспи от кромид лук.

Чукайте с острия край

Смята се, че това място на яйцето е най-издръжливо. За да счупите чуждото яйце, може да го ударите не в центъра, а леко встрани, където черупката е по-малко издръжлива. Но такъв подход, разбира се, е доста непочтен – за да победите честно и почтено, удряйте или получете удар в центъра!

Обхващане

За да може вашето яйце да издържи по-добре удара, трябва да създадете допълнително „оребряване“ за твърдост около него със собствените си пръсти – обхванете го плътно около мястото на очаквания удар.

Постъпете по християнски!

Забелязано е, че яйцето, което не удря, а получава удара, в повечето случаи остава невредимо и побеждава. Тоест, тактиката „най-добрата отбрана е нападението“ в този случай не е ефективна. Тук е валиден именно християнският метод на смирена защита, базиран на Евангелието – ако те ударят по едната буза, обърни другата!

Непочтените варианти

Има и непочтени, „сиви“ варианти за провеждане на битки с яйца - базирани на изненадата и използването на слабостите на противника. Един от тези начини е да удряте не челно, а леко встрани от центъра. Тоест, ако биете яйцето на противника си с „носа“, тогава трябва да ударите не в центъра на неговия „нос“, а отстрани, където черупката е много по-слаба.

Напълно „черен“ начин е, когато човек си купи предварително сувенирно великденско яйце, изработено от дърво. Понякога дървена заготовка под формата на яйце може да бъде закупена в специализирани магазини за декупаж. След това такова „яйце“ се боядисва с матова боя, така че да е напълно неразличимо от истинското. После всички победи можете да припишете на себе си. Разбира се, само в случай, че не ви гризе съвестта!

Защото главното тук е не победата, а възможността да се поздравим с Христовото Възкресение. Затова е най-добре да изберем само честни методи - за да разпознаем в човека отсреща не противник и съперник, а брат или сестра во Христе!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Шеф Вазиленъимоф
    За здрави яйца питайте Кокомилф-коф. Що кокошки е изръшкал за три години и половина в кокошарника, само стените у кабинету знаят. Бурияната обаче ни фана на калъп.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари