Някой да знае къде е СДС?

0
За Съюза на демократичните сили иде реч, оня дето беше първата мощна дясна коалиция
За Съюза на демократичните сили иде реч, оня дето беше първата мощна дясна коалиция

За Съюза на демократичните сили иде реч, оня дето беше първата мощна дясна коалиция, после мощна партия - и в опозиция, и в управление. Днес е част от не толкова мощното нещо Реформаторски блок, съставено от 5 партии. Но дори и там вече направо не го броят СДС-то.

Когато някой рече - и от реформаторските редици, и извън тях - „двете големи партии" вече всеки се сеща за ДСБ на Радан Кънев и за ДБГ на Меглена Кунева. Не за великото СДС. То е там някъде „барабар Петко с мъжете" заедно с останалите 2 партийки от Блока, на които почти никой и за заглавията им не се сеща.

Вярно е, че за разлика от ДСБ, СДС в момента си има цял министър - лидерът Божидар Лукарски. Но пък Радан управлява депутатската група на РБ в парламента, а и всички първо него си представят като се каже „лидерите на реформаторите". И ако Лукарски е министър на икономиката, то Кунева е вицепремиер.

Това е по отношение на „политическата реализация" на съставните части от Реформаторския блок. По-важното обаче е друго - СДС не може да се реализира вътре в Блока - в собствената си коалиция. Все едно го няма. Единствената „голяма новина" от доста време е, че СДС-то искало с вътрешни избори реформаторите да си излъчват кандидати за местните избори наесен.

Вярно е, че сегашните ръководители на синята партия са били млади и зелени през 1996 г. когато „предците им" с такъв вътрешнопартиен вот успяха да отвеят президента Желю Желев за нов мандат и да кандидатират напълно непопулярния, дори неизвестен Петър Стоянов.

Но тъкмо защото все още са млади, а евентуално вече не толкова зелени, би трябвало да са наясно, че „исторически" трикове от славното минало понякога просто си остават в историята и не действат като да включиш например миксера в кухнята всеки път като ти потрябва.

Докато в СДС са се забили в спомени по отминалите времена, ДСБ и ДБГ водят политиката на Реформаторския блок. В момента съвсем политически Кънев и Кунева си подават топката. Вдигат акциите на собствените си партии и на Блока като цяло.

Вместо разединяващите вътрешно партийни избори, каквито биха се оказали в сегашния политически момент, искат да постигнат „единство между партньорите" - тези 5-те в РБ. До 20 юли те трябва да се разберат дали да се запишат с единна регистрация в ЦИК.

Пак до тогава - до 4 дни, трябва да е ясен „пакетът" с имената на кандидатите за кмет на София, за 24-те столични района, както и подредбата в листата за Столичния общински съвет. И всичко това се прави с ДСБ и ДБГ отпред. Докато СДС си гледа историческия пъп.

Точно затова партиите на Радан и Меглена със сигурност ще пишат „историята" на Местни избори 2015 - те ще подредят и кандидат-кметовете, и листите за общински съветници. А СДС ще го играе „случаен минувач - случайно влязъл в масовката".

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари