НСО забрани дронове да летят над парада за Деня на храбростта

1
Военният парад в центъра на София ще започне в 10:00 часа
Военният парад в центъра на София ще започне в 10:00 часа

Военният парад в центъра на София ще започне в 10:00 часа

По случай 6 май - Денят на храбростта и празник на българската армия, в центъра на София ще се проведе военен парад. Той ще се случи за пръв път след 3 години прекъсване заради пандемията от COVID-19 и ще започне от 10:00 часа, пише Сега.

Тогава на пл. "Княз Александър I" в столицата ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, след което ще се проведе и същинският парад. Водосветът тази година ще бъде по време на военния парад в София, което се случва за първи път. По традиция службата се провежда пред Паметника на незнайния воин в София, но в района има ремонт.

В честванията ще участват президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия.

По случая от Националната служба за охрана (НСО) обявиха специални мерки за сигурност, включващи преминаването пред пропусквателни пунктове за гражданите, които искат да присъстват на парада. Там ще се извършват проверки за опасни предмети и вещества.

Също така за времето от 8:30 до 12:30 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус от 1000 м около зоната за сигурност..

Очаква се по време на парада преминат над 800 военнослужещи. Ще бъдат представени образци на видове сухопътна и летателна военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини Freccia ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти.

ДРУГИ АКТИВНОСТИ

По случай днешния празник пред сградата на администрацията на президента ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул от 12:00 часа.

По традиция на 6 май от 10:00 до 17:00 часа. Националният военноисторически музей в София ще работи с вход свободен за постоянната вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата "Българската армия. Началото".

Специалната програма за Деня на храбростта и Празник на Българската армия включва дегустация на традиционната войнишка боб чорба от 12:00 часа, а от 14:30 часа за празничното настроение на всички посетители ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

Днешният празник ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати и във филиалите на НВИМ - Военноморският музей и Парк-музей "Владислав Варненчик" във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари