НСИ: Средната заплата в Русенско за последното тримесечие не расте, а намалява

1
Русенска област заема осмо място по размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година
Русенска област заема осмо място по размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година Снимка: Dunavmost

През първото тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата в област Русе е 1287 лева

Това съобщиха от Националния статистически институт.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г. средната брутна заплата за тримесечието намалява с 39 лв., а в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. се увеличава с 93 лева. Средната месечна работна заплата за януари е 1290 лв., за февруари – 1259 лв. и за март – 1312 лева.

В обществения сектор средната работна заплата за периода януари – март 2022 г. е 1530 лв., а в частния сектор – 1219 лв. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта намалява със 178 лв., а в частния нараства с 6 лв.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2022 г. са получили наетите лица в икономически дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 2244 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 1845 лв. и „Добивна промишленост“ – 1558 лв. През това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическа дейност „Финансови и застрахователни дейности“ – 643 лв., „Административни и спомагателни дейности” – 717 лв. и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 823 лв.

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година Русенска област заема осмо място сред 28-те области на страната. С най-висока средна месечна заплата е област София (столица) – 2218 лв., следвана от област София – 1470 лв. и област Варна – 1428 лв. и За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1593 лв. – с 306 лв. или 23.8% по-висока от тази за област Русе.

По предварителни данни към края на март 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе са 63 200. Спрямо края на декември 2021 г. наетите лица се увеличават с 1.4% . В обществения сектор на област Русе в края на март работят 13 900 души, а в частния сектор – 49 400, или 78.1% от всички наети лица в областта.

В сектора на услугите към края на март 2022 г. работят най-голям брой от наетите лица – 54.3%, следват индустрията, селското, горското и рибното стопанство. В услугите най-голям относителен дял заема икономическа дейност „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” – 25.6% от всички наети в сектора. Работещите в предприятията от преработващата промишленост представляват 81.8% от общия брой на наетите в сектор „Индустрия”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    до 4
    Да ми обясниш как так предприятията през соца са били на загуба, а страната ни беше в първите тридесет в света по благосъстояние на нацията, сами си произвеждахме храната, машините, корабите, имахме образование, здравеопазване и два пъти повече население , а сега след като напреднахме сме на последно място в ЕС по всичко, на първо по смъртност, образованието ражда 50% дебили, здравеопазването не го коментирам, внасяме домати от Полша , лук от Австралия и изобщо 95% от храната на трапезата си, а произвежданата от България селскостопанска продукция е скъпа и некачествена. Да ми обясниш твоята икономическа логика, рожбо на съвременното образование!:)
  • 1
    4
    Густав Адолф
    До 3: Кои предприятия? Ония дето още по комунизма работеха на загуба ли? След 89-та и промените през 90-та тия същите "захлебващи" русенци предприятия се оказа, че не са конкурентноспособни, зле управлявани са, с изостанали технологии, а на новите собственици не им се занимаваше да ги изправят на крака. Нямаха и средствата, честно казано. Как да имат средства, като до сега са живяли в комунистическа кочина, където всички са еднакво сиви? И така, наложи се да ги разпродадат за "жълти стотинки" и да ги закриват, за да си спасят задниците. Това, което и вие щяхте да направите на тяхно място. Това е положението тавариши, без иновации и инвестиции, без конкурентноспособност, предприятия и парички нема. Не може вечно на държавно уредена хранилка. Требва си и акъл!
  • 8
    3
    плюс-минус
    Уви! Русе застарява. Затвориха, фалираха и унищожиха много русенски предприятия, които даваха работа и хляб на хиляди. Младите си потърсиха работа предимно в Европа. Тук останаха предимно пенсионерите. И шивашките фирми. И празните МОЛ-ове. И некадърните кметове. И съветниците без съвест. И разбитите улици. И тревясалите градинки и междублокови пространства. И......
  • 7
    2
    русенец
    Защо не посочите колко души от "153 000 " русенци получават заплати, колко пенсии, колко души под 18 годишна възраст ходят на училище и колко са безработните. Защото със средни данни, за които не знаеш от какви първоначални цифри са сметнати - полза никаква.
  • 0
    1
    699
    газето с декларираните печалби дан фалира
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари