НСИ: Средната работна заплата у нас е 1 957 лева

1
Запазва се тенденцията най-високи заплати да се получават в ИТ сектора
Запазва се тенденцията най-високи заплати да се получават в ИТ сектора Снимка: Dunavmost

Запазва се тенденцията най-високи заплати да се получават в ИТ сектора

Според последните данни на Националния статистически институт в България има ръст на заплатите и намаление в нивата на инфлацията. Към момента средната работна заплата у нас е 1 957 лв., което е ръст с близо 13% за последната година. Експерти коментират, че това е вид „компенсация“ за резките повишения на цените.

Запазва се тенденцията най-високи заплати да се получават в ИТ сектора (4 732 лв.), следвани от сфери като енергетика, финанси и застраховане. В другият полюс на класацията са хотелиерство и ресторантьорство, селско и горско стопанство, които взимат най-ниски възнаграждения (1189 лв.). Ниско остава и нивото на инфлация в страна - 7.7%.

Статистика на Евростат показва, че страната ни е на второ място по увеличение на почасовите надници и заплати сред страните от Европейския съюз извън еврозоната за 2022 г. Данните показват, че заплащането в България бележи и най-голям ръст с близо 15% от държавите извън еврозоната като тенденцията е това да продължи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    SB
    Къде по точно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари