НПО вижда борба за квоти в спора за смяна на ЦИК

0
Нямо основание за смяна на състава на ЦИК, освен чисто политическото, смята социологът Димитър Димитров
Нямо основание за смяна на състава на ЦИК, освен чисто политическото, смята социологът Димитър Димитров Снимка: Sofia Photo Agency, архив

Нямо конкретно основание за смяна състава на ЦИК, освен чисто политическото „поддържане на огъня на фронталното противопоставяне“, коментира в „Неделя 150“ по БНР социологът Димитър Димитров политическия спор дали да бъде сменен състава на ЦИК преди евроизборите. Димитров обясни:

Европейските избори са важни, много пъти сме обяснявали, заради последващите местни. Ако се случат два поредни не много успешни за опозицията резултати, ами 4 годишният хоризонт изглежда доста вероятен на този парламент, на това правителство и това е в дълбока дисхармония с постоянното повтаряне за необходимост от предсрочни избори”.

Според Димитър Димитров Изборният кодекс е достатъчно детайлен по отношение на всеки етап на изборния процес и смяната на състава на избирателните комисии не би трябвало да създава напрежение.

“Просто трябва да се гледа по-хладнокръвно, но това не се вписва във формата на тотално противопоставяне“.

Според Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" аргументите, че смяната на членовете на ЦИК преди европейските избори може да нанеса сътресения на системата, са несъстоятелни. Имаме достатъчно ясен закон, достатъчно ясни тълкувания на Конституционния съд относно мандатността на изборните органи. Законът трябва да се спазва, каза в "Неделя 150" Нушева:

Аз мисля, че една не смяна на ЦИК, може да даде основания за неоснователни съмнения, взаимни нападки между политическите партии и по този начин да подкопае доверието в изборния процес“. Политиците винаги натоварват с много големи очаквания работата на изборната администрация и й дават наистина един много голям акцент. А всъщност, ако се върнем към това каква е функцията на избирателните комисии? Работата на комисиите не е да гласуват вместо избирателите. Тяхната работа е да организират изборния процес. В този смисъл съм много съгласна с г-н Димитров, затова че всъщност Изборният ни кодекс е достатъчно детайлен, с изключително много детайлни разпоредби по отношение на всеки етап от изборния процес, коментира още тя. “На практика смяната на избирателни комисии не би следвало да създава такова голямо сътресение“.

Тя подозира, че това е свързано и с борбата за квоти:

Разбира се за политическите партии винаги са малко местата, които трябва да разпределят между членовете на ЦИК. И аз подозирам, че един от аргументите както за сериозното желание за промяна, така и за желанието за стопиране на промяна се коренят в подобни сметки“.

Нушева коментира още и ролята на президента:

Тук навлизаме в други разпоредби на Изборния кодекс, които може би не дават съвсем голяма яснота, относно начинът, по който президентът ще процедира с предложените кандидатури“.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари