Новият шеф на ВиК - Русе обясни до къде е стигнал водният проект

5
Инж. Илиан Милев отчете напредъка на сесия на общинския съвет
Инж. Илиан Милев отчете напредъка на сесия на общинския съвет Видео: Русе Медиа

Пенчо Милков отново подчерта, че Общината няма да приеме участък, който не е направен както трябва

Кметът Пенчо Милков извика управителя на ВиК - Русе инж. Илиан Милев и председателя на Асоциацията на ВиК в Русенска област Пламен Спасов да обяснят на общинските съветници какво се случва с водния проект и какви проблеми има. Според Милков това е обществено значим въпрос и е добре преди всяка сесия да се дава публично информация за текущото изпълнение.

Инж. Милев обясни, че към момента е изпълнена 95% от канализация и 54% от полагането на нови водопроводи, след което даде отговори на конкретни въпроси на съветниците, предава Русе Медиа.

Изграждащият се задържателен резервоар на булевард “Христо Ботев“ се е забавил заради дъждовете, при които е имало затрупване с пръст и ново изграждане на участъци. Той трябва да е готов до средата на ноември.

На улица “Цар Калоян“, където от месеци се копае и прави „ремонт на ремонта“, както го определи съветникът Владислав Атанасов, самото ВиК дружество не е доволно от работата на изпълнителя. Строителят е сменил екипа и се стигнало до забавяне. След приключване на дейностите улицата отново ще бъде павирана, както е била преди разкопаването ѝ.

На въпроса защо има насипани улици с фракция, които стоят така и не се асфалтират, инж. Милев обясни, че това се прави там, където се засичат различни части от проекта. Има места, на които трябва да се прокара и канализация, и да се подменят водопроводите, и затова се изчаква всички дейности да приключат. Иначе трябва да се асфалтира, а след това за следващите строителни работи отново да се разкопае.

Управителят на ВиК - Русе обясни, че иска от изпълнителите да се асфалтира по-бързо, но почти всички те са ангажирали една фирма за асфалт, която обслужва и водния проект, и републиканските пътища, и Общината.

В момента вървят срещи в регионалното министерство относно индексирането на строителните договори след въвеждането на новата методика заради цените на материалите. ВиК - Русе вече има такива искания от изпълнителите. Това е свързано с финансовата рамка на проекта, която реално не отговаря вече на реалните условия.

Що се отнася до това дали не би могло да се разкопава по квартали, един след друг, вместо в целия град, това не е възможно, тъй като зависи от вида на строителните дейности.

Кметът Пенчо Милков обясни на свой ред, че Общината не е страна по проекта, но се е намесва, за да може нещата да се случат. Това по принцип е работа на ръководителя на проекта, но тъй като той не го прави, се налага да се ангажира и Общината. Иначе, ако проектът не се реализира в срок, ще трябва ВиК да връща милионите, а това реално ще стане чрез сметките за вода на гражданите, каза Милков. Кметът отново подчерта, че Общината няма да приеме участък, който не е направен както трябва.

Председателят на Асоциацията на ВиК Пламен Спасов пък настоя за изготвяне на предложение за законодателни промени, тъй като при подобни проекти трябва ясно да се знае мястото на община, асоциация и ВиК дружество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    24
    Русенец
    Не само в Русе, проблеми с работата на ВИК дружествата, има в цялата страна и тези проблеми не могат да бъдат решени успешно от която и да е община самостоятелно. Липсва държавна политика за целия ВИК сектор.Партийните заяждания ще ни доведат само до загуба на време и по високи цени на водата и ВИК услуги за населението.Дано не се повтори схемата при която българите се разделиха с електро преносната мрежа и фалирали ВИК дружества да не станат собственост на чужди банки отпуснали им кредити
  • 11
    23
    Групенфюрер Мюлер
    Като ви казах преди 3 години че от Пеню и паве за кисело зеле не става не ми повярвахте.... Целия е ваш за още 1 година
  • 10
    22
    До 21
    Време не остана,до октомври догодина 2023г.Урааа.
  • 8
    21
    ДОКОГА, "КМЕТЕ"?
    Аз искам да попитам нашия колкото ненаситен, толкова и некадърен "кмет" докога ще ни тормози всяка нощ с шоуто "Звук и светлина" по русенски? Тази нощ в 4:20 тихия ни квартал беше огласен от мощно фирсиране на двигател, придружено с дрънкане на метални контейнери за смет и въртяща се жълта лампа осветяваща блоковете наоколо! УЖАСЕН ШУМ! Не ни стигат ревящите мотори и таралясници, ами и това среднощно сметосъбиране!
  • 12
    20
    Овчарят
    Нашият цървул-Управленец, семейство не може да управлява, Вие/Ние му дадохме цял град да управлява. Такъв сексманиак в управлението на града, историята не помни. Васи !,. Ленке мила, как е секса с Началника? Колежките съжеляват, че не са забременяли и те от него, та да се уредят като тебе. Пиеш си виното от Нософзкатъ избъ и един телефон не врътваш в ЕКО отдела. Ами тогава: " Курви сбогом..." - текст от сръбска песен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари