Новият министър на отбраната - патриот, историк, агент от ДС

0
Кой е Красимир Каракачанов?
Кой е Красимир Каракачанов? Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на отбраната в третия кабинет на Бойко Борисов е Красимир Каракачанов.

Той е роден на 29 март 1965 г. в Русе.

Баща му Дончо Каракачанов е бил в окръжното ръководство на казионното БЗНС в Русе, депутат във Великото Народно събрание (1990-1991), осведомител и агент на Държавна сигурност, пише Дневник.

Красимир Каракачанов завършва история в Софийския университет "Свети Климент Охридски", а през 2014 г. получава докторска степен по право от Югозападен университет "Неофит Рилски" – Благоевград, с тема "Външнополитическата дейност на ВМОРО (1893 - 1918 г.)".

От запазеното частично досие на Каракачанов от "Държавна сигурност" се разбира, че той е вербуван на 11 май 1989 г. и е използван по линия на "промакедонския национализъм". По това време той е студент. В материалите по делото, които е достъпно на сайта desebg.com, се съдържат агентурни сведения, включително и собственоръчно написани още като е бил кандидат-агент Дончо и след това под псевдонима Иван. ДС го използва, за да събира информация за сбирките на Културно-просветен клуб (КПК) "Гоце Делчев", в които той също участва. Те се отнасят до хора, свързани с КПК "Гоце Делчев" или югославски граждани, както и за организационното състояние и дейността на клуба.

След обявяването на агентурното му минало самият Каракачанов твърди, че е писал анализи "по определени въпроси за българско-югославските отношения и най-вече по македонския въпрос. Чисто експертни неща, мои лични мнения по този въпрос".

С учредяването на ВМРО-СМД в края на 1990 година е избран за секретар на формацията. От 1995 до 1997 година е неин съпредседател, а след това и председател. В 38-ото Народно събрание Каракачанов става депутат от коалиция ОДС. На следващите избори ВМРО се явява в коалиция с "Гергьовден", но не успяват да влязат в НС. През 2005 година става депутат в 40-ото НС, след като ВМРО се коалира с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ССД на Стефан Софиянски.

През 2011 година Каракачанов е кандидат за президент и печели по-малко от 1% от гласовете. На предсрочните избори през 2014 година ВМРО-БНД влиза в коалиция "Патриотичен фронт" заедно с НФСБ на Валери Симеонов. Коалицията има 19 депутати в парламента, като подкрепяше второто правителство на Бойко Борисов.

През 2016 година Каракачанов е кандидат за президент на Обединените патриоти (ВМРО-БНД, НФСБ и "Атака"), като кандидат за вицепрезидент беше Явор Нотев от "Атака". Двамата взеха близо 15 на сто от гласовете.

Коалицията "Обединени патриоти" взе 9.31% на парламентарните избори през 2017 година и 27 депутати, което я направи фактор в аритметиката за съставяне на неизбежно коалиционно правителство.

Депутати от ГЕРБ настояваха, че Каракачанов не е подходящ за поста, защото ще има проблем с получаването на достъп до секретна информация от НАТО заради миналото му в ДС. От ВМРО контрираха, че Каракачанов притежава достъп до секретна информация, получен преди години като депутат във вътрешната комисия. Други източници твърдят, че кандидатурата му е сондирана с партньорите от алианса и отговорът бил в стил "така или иначе не споделяме много чувствителна информация с вас, тъй като ви нямаме доверие".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари