Новият хепатит: Говори директорът на СБАЛ "Проф. Иван Митев"

1
Към момента има регистрирани случаи в 14 държави
Към момента има регистрирани случаи в 14 държави Видео: NOVA

Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти.

Към момента има регистрирани случаи в 14 държави.

Първите научни съобщения за такива случаи на хепатит са от април тази година от различни страни от Западна Европа и САЩ”, съобщи директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ Благомир Здравков, предава NOVA.

По думите му тревожното е, че има малка част от случаите, при които заболяването прогресира остро.

Организацията в момента на нашето здравеопазване не позволява спешни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се извършват след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва само в планов порядък”, посочи Зравков.

„По тази причина още миналата седмица съм изпратил доклад до министърката, с който я запознаваме с този проблем. Трябва да успокоим хората, че място за паника няма. За щастие, честота на тежките хепатити е доста ниска”, коментира той.

Директорът на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е категоричен, че е важно да бъде създадена организация при евентуална необходимост от такива спешни чернодробни трансплантации.

Към момента не сме наблюдавали при нас точно този тип хепатит”, съобщи той.

Нашата задача като ръководители в здравеопазването е действията да изпреварват последствията и да можем да оказваме адекватна помощ на всяко дете”, отбеляза Благомир Здравков.

Това, за което родителите трябва да наблюдават при децата е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са симптомите на хепатита. Какъв точно е обаче – следва да се уточни в лечебно заведение”, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари