Новият директор на БНР да върне на работа скандално уволнената Лили Маринкова

0
Александър Велев незабавно да върне на работа легендарната журналистка Лили Маринкова
Александър Велев незабавно да върне на работа легендарната журналистка Лили Маринкова

Генералният директор на БНР Александър Велев незабавно да върне на работа легендарната журналистка Лили Маринкова или да подава оставка, призовава Граждански форум „Свободна журналистика

Новият шеф на Националното радио е длъжен да вземе пример от директорката на Националната художествена галерия, която бързо осъзна грешката си и върна на работа уволнения художник Владо Руменов, препоръчват от гражданския форум.  

 В срок от 48 часа новият генерален директор на БНР Александър Велев трябва да върне на работа скандално уволнената от него журналистка Лили Маринкова, като същевременно се постарае да намери подходяща форма, за да й поднесе и своите искрени извинения за причинените й болка, стрес и дълбоко огорчение. Това е позицията на Граждански форум „Свободна журналистика” по повод крещящата саморазправа с една от най-достойните, опитни и обичани журналистки в БНР, на която всички станахме свидетели съвсем наскоро.

За каква свобода и плурализъм в медиите изобщо можем за говорим, щом като началникът на Общественото радио си позволява с лека ръка да отнеме ефира на журналиста с най-голямо обществено доверие у нас – това, разбира се, би могло да се случи в т.нар. тоталитарни времена, в епохата на култа към личността и масовите политически репресии и преследването на инакомислещите, но днес, през 2016 година, в страна членка на ЕС подобно безумно управленско решение звучи повече от абсурдно и скандално, поради което трябва да бъде светкавично отменено, категорични са в Граждански форум „Свободна журналистика”.

Щом като днес на бул. „Драган Цанков” 4 си позволяват да отнемат микрофона на смелата Лили Маринкова и да я оставят на улицата, очевидно утре или вдругиден в общественото ни радио може да решат да отнемат ефира и да се разделят и с още десетки и десетки от най-кадърните, най-добрите и можещи журналисти, под предлог за належащи „структурни промени” и „оптимизиране на разходите”, а на тяхно място вероятно ще бъдат назначени удобни и кротки послушковци, пластелинови човечета, които сляпо и безпрекословно ще изпълняват линията и директивите на ръководството, спускани отгоре, опасяват се участниците в Граждански форум „Свободна журналистика”.

Длъжни сме да припомним в тази връзка на генералния директор на БНР Ал. Велев, че Общественото радио не му е бащиния и именно ние, българските данъкоплатци, плащаме заплатите на журналистите от Националното радио, в това число и неговата, която никак не е малка и скромна. Общественият интерес обаче изисква в БНР да работят не службогонци, а само честни, почтени и смели журналисти, изцяло посветени, отдадени с цялото си сърце и душа на професията си, които никога няма да си позволят да обслужват нечии лични, партийни или корпоративни интереси, заявяват още от Граждански форум „Свободна журналистика”. В гражданското сдружение са убедени, че позицията им ще бъде подкрепена не само от СБЖ, но и от целия неправителствен сектор. „Нека докажем, че в България все пак има действащо гражданско общество, нека върнем още през новата седмица Лили Маринкова в БНР”, изтъкват в заключение от Форум „Свободна журналистика”.

„Какви сигнали, какви послания изпращаме всъщност към цивилизована Европа и света, щом като в навечерието на Българското председателство на ЕС шефове на Българско национално радио се разпореждат като сатрапи и гонят и уволняват безпричинно най-кадърните и смели журналисти, питат още от гражданския форум.

Ако генералният директор на БНР Александър Велев не преразгледа още в близките дни абсурдното си и еднолично взето решение за уволнението на Лили Маринкова, на дневен ред е искането за негова незабавна оставка, а тя ще бъде настоятелно поискана, разбира се, с всички разрешени от закона средства и механизми, посочват от Граждански форум „Свободна журналистика”. Ще сезираме със съдействието на СБЖ и всички европейски институции за случващото се в сферата на обществените медии у нас, като ще акцентираме най-вече на последните „събития” и уволнения в БНР, отбелязват от Форум „Свободна журналистика”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари