Новите правила за провеждане шофьорските изпити

2
Специални мерки за сигурност за спиране на порочните практики
Специални мерки за сигурност за спиране на порочните практики Видео: Нова телевизия

В „На твоя страна” ще говорим за новите правила за провеждане на теоретичните шофьорски изпити, както и за цената на шофьорските изпити, информира Нова телевизия.

Знаете от март всички курсисти ще решават листовките при специални мерки за сигурност. А целта е да се спрат всички порочни практики, които съществуваха до момента. Това ще се случва в т. нар. „бели стаи” – ще ви ги покажем след секунди – а гид в нашата обиколка ще бъде директорът на „Автомобилна администрация” Красимир Калайджиев.

Сигурна шофьорска книжка. План А – камера, мобилен телефон и слушалки. И помощта на някого отсреща. План Б – размяна на таблети по време на самия изпит. И дори – явяване на един вместо друг кандидат. Само за година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори.

За да се сложи край на порочните практики - от март листовки ще се решават само в такива кабинки. Така наречените „бели стаи”. Всеки кандидат ще се проверява по три пъти за електронни устройства, а всяко действие по време на изпита ще се следи от камери. Така се слага край дори и на купуването на книжки тъй като всеки изпит вече се записва. Сядаме зад волана със Зорница, кандидат-водач.

„На помощ не разчитам. Само на собствените си сили и възможности. Или си знаеш, или не. Трябва да са такива правилата, за да може, който седи зад волана, да може да кара”, коментира Зорница Замфирова.

Според някои школи, новите мерки няма да решат старите проблеми.

„За нас това е крачка назад. Корупцията става все по-голяма и по този начин ще се може да се контролира изхода от всеки изпит”, коментира Борис Гаврилов – собственик на автошкола.

И настояват изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. Затова и съдят министерството. Очакванията са новите правила да не оскъпят изпитите. Сега средната цена на един шофьорски курс е между 250 и 950 лева. Обяви с евтини курсове обаче дебнат навсякъде в интернет.

Според председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка тази цена е невъзможна. Сметките му показват, че всеки от 30-те задължителни часа зад волана на един курсист струват между 15 и 30 лева – т.е. реалната цена на един курс била между 650 и 800 лева – заедно с изпитите.

От бранша съветват кандидат-шофьорите да проверяват внимателно всяка оферта, която е съмнително евтина. Само за година при 3600 проверки на учебни центрове държавата е наложила над 90 санкции.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари