Новите лични карти ще бъдат с вграден чип

1
Така МВР ще се справи с фалшифицирането на документите
Така МВР ще се справи с фалшифицирането на документите Снимка: БГНЕС

Така МВР ще се справи с фалшифицирането на документите

МВР представи график и концепция за изработването на новите лични документи, предаде БГНЕС.

„Това е проект, започнал през 2019 година. Искаме да наваксаме забавянето. Представена е цялостна концепция за персонифициране на българските лични документи. Тя ще промени начина, по-който те ще бъдат издавани. Визията, дизайнът и защитата им също ще бъдат променени. Ще отговарят на съвременните условия и стандарти за качество. Ще бъде направен опит много от дейностите да бъдат реализирани в по-кратки срокове от предвиденото". Това обяви на брифинг зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър.

"Няколко вида документи ще бъдат издавани до края на 2023 година. Те са свързани с личната карта и с решенията за пребиваване. Това ще улесни преминаването през граница с лична карта. Доставката на машините ще бъдат реализирани по-рано. В личните карти ще бъде вграден електронен чип. Мобилното приложение за българските лични документи е актуализирано и осъвременено. То е надградено и обогатено с нови функционалности", обясни още тя.

Представителят на консорциума, който ще изпълни проекта, Злати Петров представи целите на проекта. „Преминаваме от децентрализиране на системата към централизиране. Повишава се нивото на защитата на българските документи за самоличност на световно ниво. Ще се въведе и електронна идентификация. Срокът за изпълнение на проекта е 19 месеца, като в края на периода те трябва да са въведени в експлоатация“, посочи той.

„В личните карти ще има вграден чип. Ще се изгради изцяло нова сграда, където ще бъде разположена системата и друга сграда, в която ще се помещава административният екип“, обясни още Петров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари