Нови високопроходими автомобили за гасене на горски пожари получи "Северноцентрално държавно предприятие"

1
Новите пет попълнения са предназначени за нуждите на горските стопанства в Буйновци, Плачковци, Свищов, Тутракан, както за Държавното ловно стопанство "Дунав"
Новите пет попълнения са предназначени за нуждите на горските стопанства в Буйновци, Плачковци, Свищов, Тутракан, както за Държавното ловно стопанство "Дунав"

Пет нови високопроходими автомобили за гасене на горски пожари получи "Северноцентрално държавно предприятие"/ СЦДП/, съобщиха от институцията

Така всяко едно от шестнадесетте държавни горски и ловни стопанства в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград ще разполага с автомобил за първоначална атака на горските пожари, предаде БТА.

Автомобилите са оборудвани с инсталация за пожарогасене, която включва помпи за високо налягане, съд за вода с обем 420 л., маркучи и пистолет. Новите пет попълнения са предназначени за нуждите на горските стопанства в Буйновци, Плачковци, Свищов, Тутракан, както за Държавното ловно стопанство "Дунав".

През 2021 година в обхвата на СЦДП са възникнали седем горски пожари, които са засегнали площ от 192 дка. На първа линия в борбата със стихията са били 51 служители на предприятието, които са ползвали наличните високопроходими автомобили за гасене на горски пожари.

През 2022 г. предприятието планира изграждане на нови 118 000 метра минерализовани ивици, поддръжка на 33 670 метра лесокултурни прегради, бариерни прегради, оборудване и дооборудване на противопожарни депа.

Акцент е поставен и върху безопасността на служителите, които са част от 22 специализирани гасачески групи. Те минават на инструктаж два пъти в годината, през обучение за работа с новите високопроходими автомобили за гасене на горски пожари предстои да преминат и служители на петте стопанства, за които са предназначени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    русенец
    Това не са машини за гасене на пожари, а пикапи, на които са натоварили бидон с 400 литра вода. Защо не стимулирахме родното производство и не купихме български машини "Нестинарка", създадена като машина за борба с пожари по пресечени терени и носеща 5 тона вода, плюс друго оборудване и която е в състояние да защити пожарникарите? https://btvnovinite.bg/19622-Nova_pojarna_mashina_be_demonstrirana_dnes_v_Cherven_bryag.html
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари