Нови "тъмночервени зони" в ЕС за регионите с най-високо заразени с COVID-19

0
От тях почти всички пътувания ще бъдат нежелателни
От тях почти всички пътувания ще бъдат нежелателни Видео: БНТ

От тях почти всички пътувания ще бъдат нежелателни

ЕС ще въведе нови тъмночервени зони на картата с цветовете, които ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с COVID-19. За това се договориха европейските лидери на видеоконферентна среща на върха снощи.

Заради новия вариант на вируса те се разбраха и за силно ограничаване на несъществените пътувания, но затваряне на граници няма да има, информира БНТ.

Евролидерите обсъдиха и ваксинационните сертификати, които засега ще се използват само за медицински цели.

Те призоваха производителите на ваксини да спазват сроковете на доставки. Държавите трябва да ускорят ваксинирането.

Бойко Борисов заяви след срещата, че "ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза".

Според него евролидерите са се разбрали и за спешно увеличаване на геномното секвениране - до 10% от позитивните резултати.

"Обсъдихме въпроса за сертификатите за ваксиниране и смятаме, че трябва да постигнем съгласие за общи елементи в сертификатите, които да се използват за медицински цели. На по-късен етап ще видим дали и при какви други обстоятелства могат да се използват тези сертификати", каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Имаме увеличаване на инфекциите в Европа, разпространяват се и новите варианти на вируса. За да можем да идентифицираме високорисковите зони, трябва да усъвършенстваме нашите карти с цветове. Затова предлагаме нова категория от тъмно червени зони, което показва, че в тези зони присъствието на вируса е много високо", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари