Лидерите на ЕС потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна

1
Призоваха за нормализация между Сърбия и Косово
Призоваха за нормализация между Сърбия и Косово

Призоваха за нормализация между Сърбия и Косово

Лидерите на ЕС потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна на двудневната среща на върха в Брюксел. Блокът ще предприеме мерки за използване на печалбите от замразените руски активи за възстановяването на Украйна. Освен това европейските лидери осъдиха терористичната атака в село Банска, Северно Косово, на 24 септември, като призоваха за нормализация между Сърбия и Косово.

Това става ясно от публикуваните заключения от срещата на Европейския съвет в Брюксел, която се проведе на 26 и 27 октомври, както и от думите на председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предава БГНЕС.

Непоколебима подкрепа за Украйна

Европейските лидери одобриха плановете за използване на печалбите, генерирани от замразени активи на Русия, за възстановяване на Украйна и призоваха Европейската комисия да направи съответните правни предложения. От около 300 милиарда долара руски чуждестранни резерви, замразени от страни, участващи в санкциите срещу Русия от началото на войната, по-голямата част - над 200 милиарда евро - се намират в ЕС. Блокът издигна идеята за облагане на тези печалби в полза на Украйна, но Европейската централна банка и столиците, включително Париж и Берлин, изразиха съмнения. Те се опасяват, че този ход ще разтърси финансовите пазари и ще отслаби позицията на еврото като резервна валута.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен поиска от лидерите мандат за законови предложения. Балтийските страни, Дания, Швеция, Финландия и Полша се изказаха в подкрепа на идеята. Белгийският премиер Александър Де Кроо поиска да бъдат взети под внимание всички свързани правни, макроикономически и монетарни рискове, както направи и Ксавие Бетел от Люксембург.

Фон дер Лайен заяви, че е важно блокът да продължи да надгражда силните си страни и подчерта продължаващата подкрепа за Киев.

"Европа трябва да се заеме с младежката безработица и участието на жените в работната сила", каза председателят на ЕК, като призова за „съчетаване“ на работата и семейството. Фон дер Лайен добави, че блокът има нужда от повече законна миграция. "Блокът трябва да се увери, че има равни условия за своите компании."

"По време на дебата беше много ясно, че въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток, нашият фокус продължава да бъде върху подкрепата на Украйна... Ще продължим да доставяме така необходимите оръжия и боеприпаси. Ще продължим да предоставяме така необходимото финансово облекчение", добави Фон дер Лайен. "Следващата стъпка ще бъде предложеният пакет от 50 милиарда евро за Украйна", уточни тя.

Ръководителят на изпълнителната власт на ЕС допълни, че в момента блокът се консултира със страните членки относно следващия пакет от санкции, насочен към Русия, отбелязвайки, че се разглежда по-специално въпросът как да намали оставащите приходи, които Русия извлича от износа на диаманти.

Според Фон дер Лайен Комисията ще представи предложение за това как да се използват приходите от замразени руски активи. "Идеята е да се изтеглят неочаквани печалби и да се насочват през бюджета на ЕС към Украйна".

Финансова стабилност

Германският канцлер Олаф Шолц изрази увереност, че ЕС ще вземе необходимите решения, за да гарантира финансовата стабилност на Украйна.

„Имам впечатлението, че ще решим какво е необходимо за финансовата стабилност на Украйна“, каза канцлерът след срещата в Брюксел. „И не мисля, че частично различните конкретни оценки ще повлияят на това решение.

Шолц предупреди, че дискусиите за преразглеждане на многогодишния бюджет на ЕС, които трябва да бъдат приключени до края на годината, не са напреднали достатъчно.

Все още не е свършена много работа по този въпрос“, каза Шолц. „Трябва да положим още повече усилия в тази задача, за да успеем да я изпълним навреме“, подчерта канцлерът.

Шолц предполага, че дискусиите може да продължат след края на тази година. Германският канцлер също така повтори искането си ЕС да отговори на новите финансови нужди „чрез повторно приоритизиране и преразпределяне на средства в бюджета“, вместо да увеличава бюджетните плащания от страните от ЕС.

Много държави-членки, включително Германия, намират за трудно да разберат защо трябва да правим съкращения в нашите национални разходни програми в замяна на решения, взети тук в някакъв момент в бъдещето“, каза канцлерът. „И затова е толкова важно да разгледаме как съществуващите средства, които са значителни, могат да бъдат използвани по различен начин и как това може също така да създаде поле за нови задачи.“

Според Шолц единственият елемент, който оправдава допълнителното финансиране, е подкрепата за Украйна.

Мирна конференция за Близкия изток

Съветът на Европейския съюз прие испанското предложение за провеждане на мирна конференция след около шест месеца за конфликта между Израел и "Хамас", каза днес изпълняващият длъжността премиер на Испания Педро Санчес.

Испания е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на тази година.

На срещата на 27-те правителства на блока Испания настоя ЕС да поиска незабавно прекратяване на огъня, но тонът не се е харесал на някои страни, каза Санчес на пресконференция в Брюксел.

Той добави, че вместо това държавите-членки са се съгласили да призоват за „хуманитарни паузи“ и отваряне на коридори за помощ за цивилните в Газа, като начин за постигане на консенсус.

В замяна на компромиса блокът прие предложението на Мадрид за мирна конференция, което включва подновен натиск за решение на конфликта с две държави, уточни испанският министър-председател.

Призив за вярност към ЕС

Еманюел Макрон осъди срещата на Виктор Орбан с Владимир Путин миналия месец. Френският лидер каза, че държавите-членки на ЕС не трябва да подкопават политиката си по отношение на Украйна и всяка подобна среща трябва да има предварителна координация с държавите-членки на блока.

Макрон отбеляза, че част от това да бъдеш в ЕС означава, че има определени „ограничения“ и нито една държава-членка не трябва да предприема действия, които отслабват съюза.

Няма абсолютно никаква нужда да се забранява на държавен глава или правителство да върви в една или друга посока. Това не ни шокира“, каза Макрон за неотдавнашната среща на Орбан с Путин.

Той добави: „Брюксел не нахлу в Унгария или в Европейския съюз. Унгария взе суверенно решение да се присъедини към нашата Европа. Тя извлече голяма полза от това и се възползва от членството си. И унгарският народ има много по-добър живот, откакто се присъедини към нашата Европа, но това беше суверенен избор“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи позицията на френския лидер.

В коментар за ръкостискането на унгарския премиер Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин, тя каза, че докато „лидерът е суверенен и свободен да избира своите партньори за дискусия“, за ЕС е важно да има „ тясна координация и … прозрачност, ако съдържанието на дискусията засяга Европейския съюз и единството на Европейския съюз."

Осъждане на тероризма, нормализация между Сърбия и Косово

В своите заключения след срещата на върха в Брюксел 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС подчертаха необходимостта от засилване на мерките за сигурност след неотдавнашните терористични атаки във Франция и Белгия.

"Европейският съвет категорично осъжда неотдавнашните терористични нападения във Франция и Белгия, при които бяха убити и ранени шведски и френски граждани. Европейският съюз е обединен и твърд в борбата срещу тероризма, омразата и насилствения екстремизъм от всякакъв вид", се казва в документа.

Европейският съвет призовава институциите и държавите-членки да се ангажират със съгласувани усилия за мобилизиране на всички съответни области на политиката на национално и европейско ниво за подобряване на вътрешната сигурност, включително чрез укрепване на правоприлагането и съдебното сътрудничество, обмен на информация чрез пълното използване на съответните бази данни, защита на външните граници, борба с контрабандистите и тясно сътрудничество с трети страни.

В същото време Европейският съвет е дълбоко загрижен за ситуацията със сигурността в Северно Косово и категорично осъжда жестокото нападение срещу косовската полиция на 24 септември.

В публикувания документ се посочва, че Европейският съюз очаква извършителите да бъдат задържани и изправени пред правосъдието. ЕС също така призовава Сърбия да сътрудничат напълно и да предприеме всички необходими стъпки в това отношение.

"Косово и Сърбия трябва да полагат постоянни усилия за деескалация, както и да се гарантира провеждането на нови избори в Северно Косово възможно най-скоро с активното участие на косовските сърби. Неуспешното намаляване на напрежението ще има последствия", се подчертава още в общата позиция.

Европейският съвет също така изразява съжаление относно липсата на изпълнение от двете страни на споразумението по пътя към нормализиране, както и други споразумения, постигнати в диалога, подпомаган от ЕС, воден от върховния представител и подкрепен от специалния представител на ЕС. Блокът призовава Косово и Сърбия да приложат сключените споразумения без повече забавяне, включително създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, лидерите на Сърбия и Косово трябва да се върнат към изпълнението на вече договорените споразумения. Председателят на Съвета повтори, че на 26 октомври са били проведени две важни отделни срещи с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти и че това е много важно за нормализирането на отношения.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че преговорите в Брюксел с президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на временните институции в Прищина Албин Курти не са се провалили, тъй като, както той подчерта, и двамата са изразили готовност да прилагат постигнатите споразумения и да създадат Асоциацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    плюс минус
    Некадърници...Народите мислят едно, тези - друго.
  • 2
    2
    Ебанка в танка
    полу-празна зала и въпроси задавани от украински журластки. ЦИРК ! А всъщност се чудят как да преглътнат неуважително немития, който им натресе Владимир. Много са жалки на видеото. Интереса към дебата е като на палестинец към израелските новини.
  • 2
    1
    Ванка с танка
    Естествено, нали са безгръбначна измет, утре ако им кажат от ръководството да нападнат украйна дружно, няма да им мигне окото и ще го направят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари