Нови правила за работното време и извънредния труд

0
Промените ще засегнат почти всички заети
Промените ще засегнат почти всички заети Снимка: БГНЕС

Промените ще засегнат почти всички заети

Нови правила за формиране на работното време и заплащане на извънредния труд планират да приемат депутатите. Те разглеждат на първо четене промени в Кодекса на труда.

Промените ще засегнат почти всички заети. Основните акценти в новите предложения са:

  • Увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа
  • Увеличаване на времето за изчисляване на сумарното работно време до 12 месеца, като в момента то е до 6. В законът обаче ще бъде записано 4 месеца, а 12 месеца ще бъде при извънредни случаи
  • При първа работа служителят ще може да ползва отпуск след 4 месеца, а не както досега - 8

БСП се обявиха против поправките, а от ДПС ги определиха като "за всекиго по нещо". От ГЕРБ обясниха, че те отговарят на европейското законодателство и са склонни към компромиси между двете четения, предаде БНТ.

Обективен и полезен- това е оценката на ДПС за доклада на ЕК за върховенството на закона. Според Движението, докато има критики, тези доклади трябва да останат.

Хамид Хамид, ДПС: Ние смятаме, че похвалата, че съдебната система е на прав път, трябва да се отбележи. Разбира се едни реформи и то доста сериозни и дълбоки след 2017 г. не могат да дадат своя резултат веднага, автоматично. Нужно е да мине достатъчно време, тези реформи и новите текстове да заработят. Така че, в следващите доклади аз съм оптимист, че добрите резултати ще дойдат, просто е нужно време. По отношение на борбата с корупцията, законодателната власт направи доста сериозна законодателна база и вече в зависимост от изпълнението на тази законодателна база, смятаме , че и там резултатите ще дойдат.

Заседанието на парламента продължава с разглеждане на Закона за боеприпасите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари